Hlavní obsah

Prezident vetoval zákon o DPH

PRAHA

Novela zákona o dani z přidané hodnoty, která počítala s přesunutím některých služeb z pětiprocentní do 22 % sazby, se vrací zpět poslancům. Poté, co se na konci června senátoři nedokázali dohodnout na žádné z úprav chystané novely, ji nyní odmítl podepsat prezident Václav Klaus a využil tak práva veta.

Foto: Jan Kotala

Krajina při výstupu na Hoverlu

Článek

Pro vládní návrh na konci května zvedlo ruku všech 98 přítomných koaličních poslanců, kteří tak přehlasovali 96 jednotně hlasujících poslanců opozice z ODS a KSČM. Nyní budou poslanci o návrhu jednat znovu. Pokud prezidentské veto přehlasují, novela vejde v platnost od 1. ledna.

Z 5 na 22 procent by se tak zvedla sazba DPH například u služeb v oblasti telekomunikací a nemovitostí, dále za zprostředkovací služby v oblasti nemovitostí, služby cestovních kanceláří, účetních, daňových poradců, právníků či zprostředkování prodeje aut.

Prezident vyslyšel připomínky občanů a podnikatelů

"Rozhodl se tak nejen po zralé vlastní úvaze, ale i na základě četných dopisů občanů, podnikatelů, firem i jejich asociací, mimo jiné i Svazu průmyslu a dopravy ČR, které poukazovaly na nedostatky přijatého zákona a na jeho závažné negativní dopady do podnikatelského prostředí v České republice," vysvětluje na stránkách hrad.cz ředitel tiskového odboru Petr Hájek. V rozhodování o vetování zákona hrála roli i nerozhodnost Senátu.

Právo veta využil prezident podruhé od nástupu do funkce. Poprvé jej použil když odmítl podepsat zákon o zoologických zahradách, který počítá s daňovými úlevami. Toto veto poslanci přehlasovali.

Reklama

Související články

ODS je proti rozšíření počtu plátců DPH

Občanští demokraté ve středu ve Sněmovně neuspěli s návrhem zamítnout vládní novelu zákona o DPH. Ta si klade za cíl snížit limit pro povinnou registraci...

V lednu přijde šok v cenách služeb

V lednu příštího roku čeká občany Česka šok: radikálně o 17 procent podraží řada služeb i zboží. Rozhodla o tom ve čtvrtek Sněmovna hlasy koaličních poslanců....

Výběr článků

Načítám