Hlavní obsah

Převod pozemků OKD na Bakalovu firmu platí. Insolvenční správce neuspěl

Převod pozemků společnosti OKD v okolí Dolu Darkov a tamního golfového areálu na realitní firmu Asental Land miliardáře Zdeňka Bakaly platí. Vrchní soud v Olomouci potvrdil prvoinstanční rozsudek Krajského soudu v Ostravě. Ten už dřív zamítl žalobu insolvenčního správce OKD Leeho Loudy právě na Asental Land. Louda usiloval o prohlášení smluv o převodu za neúčinné.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdeněk Bakala

Článek

„My jsme rozhodli tak, že jsme rozsudek soudu prvního stupně potvrdili,“ uvedl ve středu mluvčí olomouckého vrchního soudu Stanislav Cik.

OKD a Asental uzavřely v roce 2014 kupní smlouvu a směnnou smlouvu týkající se pozemků a nemovitostí v Karviné. Podle žaloby ale šlo o právní úkon bez přiměřeného protiplnění, který byl učiněn ve prospěch osoby, jež byla s OKD v koncernu. OKD a Asental tehdy měly stejného majitele. Podle soudu se to ale neprokázalo.

Realitní transakce byla podle žaloby navíc provedena v době, kdy už firma byla v úpadku. Louda proto žádal soud, aby smlouvy prohlásil za právně neúčinné. Kromě toho by Asental měl vyplatit OKD více než 19 milionů korun.

Foto: Pavel Karban, Právo

Důl Paskov

Insolvenční správce v žalobě uvedl, že z prostého porovnání nemovitostí, jichž se týkala směnná smlouva, je zřejmé, že společnost Asental získala směnou lukrativnější pozemky než OKD. Asental získal například pozemky uprostřed golfového hřiště Lipiny nebo v plánované rekreační oblasti Darkovského moře, zatímco OKD nabylo například zanedbaný areál zámku v Doubravě.

Žaloby o desítky miliard

Firma OKD skončila v úpadku v roce 2016. Stovky jejích věřitelů přihlásily u soudu pohledávky za více než 20 miliard korun, Louda ovšem pohledávky týkající se většiny této částky popřel. Další žalobu podali Louda a OKD na bývalé majitele firmy, po nichž chtějí vrátit desítky miliard korun, které si vyplatili jako dividendy.

Černouhelné doly, v nichž pracuje přes 9000 lidí, loni prostřednictvím své společnosti Prisko převzal stát. Původní společnost OKD změnila název na Správa pohledávek OKD a zůstaly v ní jen pohledávky za bývalými majiteli a závazky vzniklé předtím, než se firma dostala do úpadku.

OKD čeká postupný útlum těžby. Společnost začala tento měsíc ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku zasypávat první z uzavřených jam někdejšího černouhelného Dolu Paskov.

Reklama

Související témata:

Související články

OKD začalo zasypávat jámy Dolu Paskov

Ve Sviadnově na Frýdecko-Místecku začala v pondělí ráno důlní společnost OKD zasypávat štěrkem a hlušinou první výdušnou jámu bývalého Dolu Paskov a chystá...

Výběr článků

Načítám