Hlavní obsah

Přední pojišťovny ukončily spolupráci s poradenskou společností BEplan. Její šéf stál i u kauzy OVB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Již tři velké pojišťovny, Kooperativa, Generali Česká pojišťovna a Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), ukončily spolupráci s poradenskou společností BEplan finanční plánování podnikatele Martina Zoubka. Důvodem je zřejmě neetické chování zástupců BEplan, na které na svých sítích upozornil zemský ředitel konkurenční společnosti. Jde tak o podobnou situaci jako před deseti lety, kdy českým trhem s finančním poradenstvím otřásla kauza pochybných a nekalých obchodních praktik ve společnosti OVB Allfinanz, kvůli kterým právě i Zoubek dostal z OVB výpověď.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Rozruch na scéně rozpoutal v únoru na svých sociálních sítích zemský ředitel společnosti SMS finance Lukáš Ticháček. Ten ve svém videu poukázal na agresivní působení společnosti BEplan a jejích finančních poradců na trhu finančního poradenství.

„Společnost má za cíl urážet klienty, nadávat jim do špíňáků, urážet finančně poradenské společnosti a jejich poradce a urážet tím celkové fungování oboru financí,“ nebral si servítky Ticháček. Své video později smazal, jeho záznam je ale ke zhlédnutí na YouTube na kanále Protikorupční Linky.

Pojišťovny dávají od spolupráce ruce pryč

Přední české pojišťovny dávají Ticháčkovi, alespoň nepřímo, za pravdu, protože s BEplan v posledních měsících ukončily spolupráci. Jednou z nich je Generali Česká pojišťovna. „Situace se má tak, že na základě interního šetření a posouzení všech skutečností jsme se rozhodli se společností BEplan na konci března 2024 ukončit veškerou spolupráci,“ potvrdil Novinkám mluvčí Generali Jan Marek.

Vylákané miliardy na luxusní život. Soud začal řešit obří podvody kolem mladého podnikatele

Krimi

A stejný krok učinily také Kooperativa, což Novinkám bez dalšího vysvětlení potvrdil mluvčí Milan Káňa, a Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP). „Můžeme potvrdit, že v tuto chvíli běží výpovědní lhůta našeho smluvního vztahu se společností BEplan. Více to komentovat nebudeme,“ odpověděla na dotaz Novinek mluvčí ČPP Renata Čapková.

„V oboru financí působím 13 let a měl jsem velkou radost, že se poradenské společnosti semkly a měly jeden společný jmenovatel – zkvalitňovat obor financí. Působení této společnosti (BEplan pozn. redakce) a jejich prezentace na sítích nás vrací deset let zpátky,“ dodal ve videu Ticháček.

Nejspíš tím mj. narážel na kauzu z roku 2016, kdy student Jakub Charvát natočil dokument, v němž zachytil kontroverzní praktiky finančních poradců uvnitř společnosti OVB Allfinanz. Ta už předtím dostala od České národní banky několik pokut, z nichž ta největší činila pět milionů korun za prodej investičního životního pojištění jako spoření. Tím se podle ČNB poradci dopustili nekalých obchodních praktik.

Celá kauza nakonec vyvrcholila propuštěním tří zemských ředitelů firmy. Jedním z nich byl Martin Zoubek, který ve stejném roce obdržel od Asociace finančních poradců anticenu za přístup k poradenství.

Právě Zoubek je nyní majitelem zmíněné společnosti BEplan. Jeho pravou rukou je podnikatel ve finančnictví Nguyen Duc Trung, který ve firmě působí jako ředitel pro vzdělávání. Známý je na sociálních sítích, kde vystupuje jako Pan Čung, například na Instagramu má přes 77 tisíc sledujících. Na svých sítích se často chlubí svým okázalým životním stylem – drahými hodinkami, auty nebo doutníky. V jednom z podcastů například uvedl, že jeho měsíční výdaje činí až 600 tisíc korun.

Právě Pan Čung často používá Ticháčkem zmíněné nálepkování „špíňáci“. V jiném podcastu takto označil 95 procent finančních poradců.

Zoubek: Jde o pomstu konkurence

Sám Zoubek na obvinění Ticháčka reagoval na svém instagramu: „Jsme na trhu známí, řekněme, svou dravější politikou náboru nových lidí nebo spolupracovníků z konkurence, ale nikdy jsme neposkytovali nekvalitní služby zákazníkům. Proti tomuto tvrzení se důrazně ohrazujeme. Svědky jsou nám již vyšší desetitisíce klientů.“

„Čelíme konkurenčnímu tlaku založenému na skrytém kartelu několika našich konkurentů, kterým začalo vadit, že máme novým spolupracovníkům co nabídnout a oni se nedokážou udržet a přechází k nám. Tato pomsta se proměnila v nekalou hospodářskou soutěž, kde někteří soutěžitelé společně tlačí na naše obchodní partnery s tím, aby nám ukončili spolupráci. Proti této aktivitě se budeme bránit všemi dostupnými prostředky,“ dodal.

Zdá se skutečně jedná jen o konkurenční boj, či nikoliv a BEplan se opravdu dopouští neetických nebo dokonce nekalých obchodních praktik, zůstává otázkou. Novinky proto oslovily Českou národní banku, zda případ sleduje.

„ČNB v rámci svých kompetencí průběžně monitoruje dění na finančním trhu, včetně vyhodnocování podnětů získaných od veřejnosti či z médií. Informace týkající se jednotlivých subjektů působících na finančním trhu však podléhají povinnosti mlčenlivosti. S ohledem na dohledovou mlčenlivost vám proto nemůžeme poskytnout více informací,“ uvedla mluvčí Petra Vlčková.

Česká asociace společností finančního poradenství a zprostředkování (ČASF) také odmítla aktivity BEplan jakkoliv komentovat s tím, že společnost není členem asociace. Její výkonný ředitel Marek Černoch se vyjádřil jen k minulosti Zoubka. „Členská společnost asociace OVB Allfinanz ukončila spolupráci s panem Zoubkem z důvodu nedostatečného naplňování kvalitativních požadavků jak v oblasti péče o klienty, tak vedení finančních poradců, již v roce 2016,“ uvedl.

ČASF má kolem 30 členů. Mezi ty známější patří například Broker Consulting, SwissLife. Partners Financial Services či už zmíněná SMS finance.

Lékař měl vystavovat fiktivní potvrzení o úrazech. Se synem připravili pojišťovny o miliony

Krimi
Související témata:
Finanční poradci
Finanční poradenství
BEplan finanční plánování

Výběr článků

Načítám