Hlavní obsah

Přechod na euro by Švédsko stál přes 12 miliard Kč

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

STOCKHOLM

Výměna švédské koruny za euro by Švédsko stála asi 3,5 miliardy švédských korun (přibližně 12,25 miliardy Kč). Veřejnoprávní Švédský rozhlas o tom informoval ministr Gunnar Lund.

Článek

Lund, který je ve vládě odpovědný za otázky spojené s Evropskou měnovou unií, uvedl, že tyto výdaje by se týkaly především přeměny státních orgánů po technické i byrokratické stránce. Tisk samotných švédských eurobankovek a euromincí by podle Lunda nepřišel na víc než na 600 až 700 milionů SEK (pod 2,5 miliardy Kč).

Kritikové především z řad euroskeptiků však Lundovy údaje zpochybňují a tvrdí, že vláda ve svých kalkulacích počítá příliš "opatrně" a že skutečné výdaje by byly výrazně vyšší. Žádné konkrétnější údaje k podpoře svého stanoviska však odpůrci EMU a eura zatím nepředložili.

Referendum o zavedení eura se ve Švédsku uskuteční v neděli 14. září. Podle dosavadních průzkumů veřejného mínění mají odpůrci EMU proti zastáncům znatelnou převahu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám