Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu stoupl

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Přebytek zahraničního obchodu Česka v dubnu meziročně stoupl o 1,2 miliardy na 17,6 miliardy korun. Ve čtvrtek o tom informoval Český statistický úřad (ČSÚ). Vývoz i dovoz se meziměsíčně snížily, pokles dovozu je však rychlejší.

Foto: Vincent West, Reuters

Zahraniční obchod (ilustrační snímek)

Článek

Vývoz v dubnu meziročně vzrostl o 7,4 procenta na 316,3 miliardy korun a dovoz rovněž o 7,4 procenta na 298,7 miliardy.

Meziměsíčně se po sezónním očištění snížil vývoz o 5,6 procenta a dovoz o 5,2 procenta.

Nepříznivý vliv na celkovou bilanci měl především o 3,4 miliardy větší schodek v obchodu s ropou a zemním plynem a o 2,8 miliardy horší bilance obchodu s počítači, elektronickými a optickými přístroji.

Na exportu EU se Česko více než třemi procenty

Čísla se týkají takzvaného národního pojetí, kdy se sleduje obchod se zbožím mezi českými a zahraničními subjekty.

V takzvaném přeshraničním pojetí, kdy se sleduje fyzický pohyb zboží přes hranice bez ohledu na to, zda dochází k obchodu mezi českými či zahraničními subjekty, dosáhl vývoz hodnoty 386,7 miliardy a dovoz 338,7 miliardy korun.

Podle dat Eurostatu byl v březnu podíl Česka na celkovém vývozu Evropské unie 3,1 procenta a na celkovém dovozu 2,7 procenta.

Zpomalení Německa je kámen úrazu české ekonomiky

„Podle indexu exportu, který je sestavovaný Asociací exportérů a Raiffeisenbank, bude výkonnost českého vývozu i nadále slábnout. Růst exportu se tak neudrží na současných úrovních, naopak začne oslabovat až na jednotky procent,” sdělila Novinkám analytička Raiffeisenbank Eliška Jelínková.

„A to především kvůli ochabující zahraniční poptávce. Koruna, která by podle našeho odhadu měl v následujících měsících oslabovat, sice tuzemským vývozcům pomáhá, nezvládá však kompenzovat zhoršující se vyhlídky růstu německé ekonomiky,” dodala Jelínková.

„Právě zpomalení Německa je pro tuzemský vývoz kámen úrazu, jelikož se jedná o našeho hlavního obchodního partnera a se kterým nás pojí úzká spolupráce v automobilovém sektoru,” připomněla.

Dále uvedla, že v prvních čtyřech měsících tohoto roku vývoz do sousedního Německa meziročně vzrostl o 3,2 procenta. „Přitom celkový vývoz se za stejné období zvýšil celkem o pět procent. V současné chvíli jsou vyhlídky na růst německého exportu nejslabší od října 2012,” upozornila.

Reklama

Výběr článků

Načítám