Hlavní obsah

Prazdroj je dražší, ostatní zatím vyčkávají

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÁ REPUBLIKA

Největší česká pivovarnická skupina Plzeňský Prazdroj, která má téměř 50procentní podíl na trhu, zdražila od pondělí půllitr točeného i lahvového piva Pilsner Urquell o jednu korunu. Ceny nejprodávanějšího českého piva Gambrinus se podobně jako u Radegastu a Velkopopovického Kozla zvýšila o 40 haléřů na půllitru. Lahvová piva podražila o dvě procenta.

Foto: Vladimír Uhlíř

Děti a rodiče shromážděné před školní budovou přivítal Jan Strejcovský, ředitel o.p.s. Waldorfská základní škola Wlaštovka, a všichni pedagogové školy

Článek

Prazdroj, jehož cenová hladina je signálem pro další české výrobce,  zdražuje po 15 měsících a neočekává žádný významný propad prodeje. Majitelé restaurací a hospod, kteří čepují plzeňská piva, růst nákupních cen většinou promítnou do konečných cen pro zákazníky.

"Jedná se o reakci na pohyb cen surovin a vstupů a odráží to zvýšené investiční aktivity," řekl ČTK Alexej Bechtin, mluvčí pivovaru, který za fiskální rok do konce března 2003 vykázal čistý zisk 2,1 miliardy korun. Firma, jež patří do skupiny druhého největšího pivovaru na světě SABMiller, podle mluvčího stále rozšiřuje výrobu a silně investuje, nyní do nové varny v Plzni.

Většina ostatních velkých a středních pivovarů, včetně Budějovického Budvaru, Staropramenu a Starobrna, o růstu cen zatím neuvažuje. Některé ale nevylučují, že k tomuto opatření sáhnou později.

Zdraží Krušovice i Přerov

Zdražení v průměru o čtyři procenta naopak ohlásila od března pivovarnická skupina PMS Přerov, do níž patří pivovary v Přerově, Litovli a Hanušovicích. Také podle Královského pivovaru Krušovice je letošní zdražení nevyhnutelné kvůli vyšším cenám vstupů. Pivovar zvažuje růst cen v relacích Prazdroje. Královskému pivovaru Krušovice loni stoupl zisk na 94,5 milionu korun. Ve srovnání s rokem 2002 zisk vzrostl o téměř 128 procent. Na pozitivním hospodaření firmy se projevil větší export pivovaru, který se loni zvýšil o 41 procent.

Budějovický Budvar od března zdražovat nebude, naposledy k tomu přistoupil loni v červnu, kdy zvýšil cenu půllitru světlého ležáku asi o 70 haléřů.

Zdražení zatím neřešila největší nápojová skupina na severu Čech - Drinks Union, která slučuje pivovary ve Velkém a Krásném Březně na Ústecku, v Lounech a Kutné Hoře. Také pivovar Bernard se zatím nerozhodl. Trutnovský Krakonoš o zdražení neuvažuje, změnu cen piva nechystají ani pivovary Hlinsko na Chrudimsku a Černá Hora na Blanensku. Ani nymburský podnik se k tomu zatím nechystá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám