Hlavní obsah

Praha omezí MHD, první obětí bude delší noční provoz o víkendech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská MHD začne omezovat rozsah poskytovaných služeb. Jako první přijde na řadu o hodinu delší noční provoz metra a dalších spojů. Ten funguje od podzimu 2010. V pracovní dny končí provoz metra po půlnoci, v pátek a o víkendu až po jedné hodině nadcházejícího dne.

Článek

Kromě omezení provozu firma například nebude nakupovat nové autobusy. Nové vedení zastavilo i některé marketingové projekty.

Změny bude v úterý projednávat městská rada. "Zítra (v úterý) předkládám informaci do rady. Pokud bude přijata, odstranili bychom prodloužený víkendový provoz," řekl náměstek primátora Josef Nosek (ODS).

Omezení víkendového provozu by přišlo na řadu jako první, od června by pak následovalo další omezení spojů. Dopravní podnik má například v plánu rušit duplicitní spoje. Například pokud po stejné trase jezdí autobusy a tramvaje, trasa autobusu se změní. Týká se to například některých linek v Evropské ulici.

Dopravnímu podniku letos na provoz chybí 700 miliónů korun, o které mu byla snížena dotace od města.  "Musíme hledat další rezervy, musíme zastavit zbytné marketingové projekty, zredukovat právní a poradenské služby," řekla Magdalena Češková, která je pověřená řízením Dopravního podniku hlavního města Prahy (DPP).

Podnik zastavil i některé investice. Netýká se to ale stavby trasy metra A z Dejvické do Motola, na kterou má dotaci od města, nebude ale například nakupovat nové autobusy a zastavil i rekonstrukce tramvají.

Pražský dopravní podnik je největší městskou firmou, na provoz letos od města dostal 10,243 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám