Hlavní obsah

Praha chce poskytnout čtyřmiliardové ručení Pražské plynárenské

Praha plánuje ručit svojí společnosti Pražská plynárenská (PPAS) za bankovní půjčky ve výši až čtyř miliard korun, rozhodli radní města. Ještě o tom budou hlasovat zastupitelé. Již dříve město odsouhlasilo přímou dvoumiliardovou půjčku plynárnám na nákup plynu do zásobníku na příští zimu, k tomu však mají podle radního Jana Chabra (TOP 09) sloužit i půjčky od bank.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražská plynárenská (ilustrační foto)

Článek

Dvoumiliardový úvěr PPAS schválili městští zastupitelé koncem dubna. Důvodem podpory jsou ceny plynu, které od loňska prudce rostou, podle zástupců PPAS vzrostly meziročně desetinásobně.

Již z dřívějších informací vyplývalo, že půjčka od města nebude stačit a firma bude požadovat další podporu. Ta má mít podle schváleného záměru podobu ručení města za úvěry, které si PPAS vezme od bank. O plánu budou ještě v polovině června hlasovat zastupitelé

Firma také od června zvýšila ceny plynu v průměru o 39 procent pro domácnosti, které využívají ceník Standard, popřípadě produkty na něj navázané. Zákazníků s fixovanými cenami se tak zdražení zatím nedotklo. Již předtím společnost od dubna zvedla stejným způsobem ceny v průměru o 15,7 procenta.

Firmy potřebují pětinásobek peněz na nákup plynu, zní z Pražské plynárenské

Válka na Ukrajině

Praha vlastní plynárny prostřednictvím svojí společnosti PPH. Vedení města schválilo sloučení obou firem, což má zjednodušit organizační strukturu. Operace by měla trvat čtyři až šest měsíců. Město dříve zvažovalo, že firmu PPH použije jako základ k vytvoření holdingu či později koncernu městských firem, nakonec se nicméně koalice shodla na zániku firmy.

Situaci v PPAS na posledním jednání zastupitelů kritizovaly opoziční ODS a ANO. Nelíbilo se jim fungování společnosti ani schválená půjčka. Podle nich by měli zodpovědní politici a manažeři vyvodit osobní důsledky. Zástupci firmy a vedení města však kritiku odmítli. Zastupitelé nakonec souhlasili s návrhem opozice, že v PPAS bude proveden audit. O jeho vypracování radní požádali představenstvo firmy.

Pražská plynárenská patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, když plynem a elektřinou zásobuje zhruba 425 000 odběrných míst.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám