Hlavní obsah

Praha chce koupit Pražské vodovody a kanalizace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha jedná s francouzskou firmou Veolia o možné koupi Pražských vodovodů a kanalizací (PVK), které Veolia ovládá, uvedla v pondělí pražská primátorka Adriana Krnáčová (ANO). PVK má s Prahou uzavřenou dlouholetou a podle města nevýhodnou smlouvu o pronájmu vodohospodářské infrastruktury. Hodnotu možného obchodu Krnáčová nekomentovala.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Na základě dohody s paní primátorkou nebudeme probíhající jednání mezi PVK a hlavním městem Prahou komentovat,” sdělil mluvčí PVK Tomáš Mrázek.

„Zatím se o té možnosti bavíme a jedná se spíše o dlouhodobý výhled,” uvedla primátorka.

„Podle mě je správné, aby strategické společnosti ovládalo město. Můžeme mít kontrolu nad nejdůležitějšími komoditami a regulovat jejich cenu,” doplnila.

Podle opoziční TOP 09 koalice promarnila dva roky. „Primátorka nepřišla s ničím objevným,” domnívá se opoziční zastupitel Jiří Nouza (TOP 09). „Ale dva roky u vlády s tím vůbec nic nedělá,” dodal.

Chce vytvořit energetický holding

Primátorka plánuje vytvořit holding firem, v nichž má město většinový podíl nebo které ovládá. Jde mimo jiné o Pražskou plynárenskou, Pražskou teplárenskou nebo Pražskou energetiku.

Hospodaření s vodou v Praze provázejí složité smluvní vztahy, o jejichž nevýhodnosti se diskutuje řadu let. Sítě provozuje firma Pražské vodovody a kanalizace, kterou v 90. letech od státu koupila Veolia. Ta distribuuje vodu v Praze a vybírá poplatky od uživatelů.

Síť je pronajatá do roku 2028

Vodovodní síť má na základě dodatku z roku 2013 pronajatou do roku 2028. O nutnosti revize smlouvy mluví vedení Prahy v čele s ANO od začátku působení na magistrátu. Na začátku loňského roku se kvůli tomu obrátili na Evropskou komisi. Žádné konkrétní závěry ale zatím nejsou.

PVK ročně utrží pět miliard korun, Praze za pronájem vrací asi dvě miliardy korun a dalších 830 miliónů korun vkládá jako investice do oprav. Vlastník PVK, firma Veolia, ročně inkasuje kolem 500 miliónů korun.

Francouzská firma v minulosti za ovládnutí PVK zaplatila sedm miliard korun, většina peněz se podle vedení PVK rozpustila ve státním rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám