Hlavní obsah

PPF odkoupí část aktiv investiční skupiny J&T

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost PPF finančníka Petra Kellnera podle serveru týdeníku Euro koupí část aktiv československé investiční skupiny J&T. Skupina J&T chystá zásadní reorganizaci, do samostatného holdingu vyčlení svá energeticko-průmyslová aktiva.

Článek

V novém holdingu by J měla držet podíl 40 % a stejný podíl ovládne i jedna z firem ze skupiny PPF za cenu zhruba šest miliard korun.

Zbývajících 20 % holdingu získá podle serveru dosavadní partner J odpovědný za korporátní investice Daniel Křetínský. Ten bude nově vzniklému uskupení šéfovat.

Vedení J informaci serveru Euro.cz bez bližších podrobností potvrdilo.

„Probíhá proces vytváření nového holdingu, do kterého budou vyčleněna energetická a průmyslová aktiva ze skupiny J Probíhají jednání se skupinou PPF o jejím kapitálovém vstupu do holdingu,“ řekl ČTK šéf komunikace J Martin Maňák.

„Informace a spekulace z trhu nekomentujeme,“ uvedl mluvčí PPF Alexej Bechtin.

Celkový příjem J z transakce prý dosáhne 12 až 13 miliard korun. Nově utvořený energetickoprůmyslový holding bude tvořit více než 20 podniků. Konsolidovaný zisk (EBITDA) nového celku dosahuje zhruba čtyř miliard korun.

Odborník: za reorganizací stojí krize

„Tato akvizice je příkladem toho, jak může krize vést ke konsolidaci kapitálu. Domníváme se, že zmíněná transakce je teprve první vlaštovkou,“ řekl ČTK řídící partner poradenské firmy Deloitte ČR Josef Kotrba.

Skupina J vznikla v roce 1993 na Slovensku. Jejími zakladateli byli Ivan Jakabovič a Patrik Tkáč. V sektoru energetiky spravuje mj. majetkové účasti výrobců elektřiny a tepla United Energy a Plzeňská energetika, dále u distributora a dodavatele elektřiny PRE či obchodníků s elektřinou První energetická a United Energy Trading.

Do skupiny patří i několik podniků energetického strojírenství, mj. výrobce energetických kotlů SES Tlmače, ČKD Blansko, výrobce rozvodných zařízení a spínací techniky pro energetiku SERW či První brněnská strojírna DIZ.

Součástí skupiny jsou i výrobce autobusů SOR Libchavy a slovenský strojírenský podnik VSS. J vlastní též fotbalový klub Sparta Praha.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám