Hlavní obsah

Použití zmrazeného ruského majetku na obnovu Ukrajiny je zákonné, rozhodli právníci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Skupina deseti právních expertů na mezinárodní právo z celého světa v dopise zaslaném skupině G7 dala zelenou k použití zabaveného ruského majetku k obnově Ukrajiny. Informuje o tom agentura Bloomberg, která měla možnost do dopisu nahlédnout. Tato zpráva přichází v době, kdy zejména státy Evropské unie diskutují o tom, jakým způsobem by se dala využít zmrazená ruská aktiva ve prospěch Ukrajiny, kterou před dvěma lety napadlo agresivní Rusko.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Podle expertů je zákonné, aby státy, které v reakci na ruskou agresi na Ukrajině zabavily ruský majetek, přijaly vůči Moskvě další protiopatření vzhledem k pokračujícímu porušování „nejzákladnějších pravidel mezinárodního práva“.

„A to formou převodů ruského státního majetku jako náhrady škody, která přímo vyplynula z protiprávního jednání Ruska (na Ukrajině),“ napsali v dopise experti, na které odkazuje agentura Bloomberg.

Právní experti státům doporučili, aby ruská aktiva převedly do mezinárodního mechanismu ve své jurisdikci, který by pak mohl zmrazená aktiva přidělit na podporu programů na zmírnění škod a pomoc Ukrajině při obnově.

Jako první na světě to plánuje Estonsko, jehož ministr zahraničí Margus Tsahkna parlamentu předložil návrh zákona, který by právě díky „mechanismu v estonské jurisdikci“ povolil využití ruských aktiv na obnovu Ukrajiny, píše estonský list ERR.

Vídeň zmrazila ruská aktiva za 47 miliard

Evropa

Mezi signatáři dopisu je Harold Hongju Koh, profesor a bývalý děkan právnické fakulty Yaleovy univerzity, který byl rovněž právním poradcem amerického ministerstva zahraničí za Obamovy vlády. Dalším expertem je Philip Zelikow z amerického Hooverova institutu, právník a bývalý diplomat, který pracoval ve vládě napříč prezidentskými obdobími, mimo jiné jako strategický poradce Bidenovy vlády. Sedm ze zbývajících signatářů jsou akademici a odborníci na mezinárodní právo z Evropy a jeden z Japonska.

Dopis právních expertů přichází v době, kdy Evropská unie a státy ze skupiny G7 diskutují o tom, co se zabavenými ruskými aktivy udělat. EU ve svých plánech pomalu postupuje alespoň v zavedení windfall tax na zmrazená ruská aktiva. Jenom za loňský rok totiž zmrazený ruský majetek vydělal více než 4,4 miliardy eur (přes 111 miliard korun), připomíná agentura Bloomberg.

Naprostá většina ruského majetku se nachází na území Evropské unie. Evropská centrální banka se ale k právu na zabavení ruských aktiv staví skepticky. I přes to se ale státy Evropské unie snaží najít způsob, jak ruská aktiva v hodnotě přes 150 miliard eur (přes 3,8 bilionu korun) využít.

Kdyby došlo ke vzájemné shodě, cílem EU by podle agentury Bloomberg bylo oznámit plán využití ruských aktiv na červnovém zasedání vedoucích představitelů skupiny G7 v Itálii.

Estonsko použije zmrazený ruský majetek k obnově Ukrajiny

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám