Hlavní obsah

Potraviny jsou v Česku ve srovnání s EU relativně levné, spočítali statistici

Novinky, tov

V Česku jsou ceny většiny druhů potravin nižší než v Evropské unii. Vedle Polska mají Češi nejlevější mléčné výrobky, nadprůměrně draze se v tuzemsku prodávají ryby. Vyplývá to ze srovnání Eurostatu, které zveřejnil na svém webu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Miroslav Sova

Ilustrační foto

Článek

„Pekárenské výrobky a obiloviny, stejně jako ovoce a zelenina jsou o 27 procent levnější než průměr EU. Ceny masa jsou 26 procent pod unijním průměrem,” uvedl ČSÚ.

Podle infografiky Eurostatu jsou v Česku také výrazně levnější tabákové výrobky, nejdražší jsou ve Velké Británii a Irsku. Nejmenší rozdíl vykazují ve srovnání s EU v případě ČR oleje a tuky, jejichž ceny jsou nižší o dvě procenta. Ryby jsou dražší o tři procenta. Celkově nejlevnější jsou v Polsku, nejdražší v Dánsku.

Nealkoholické nápoje jsou nejdražší v Dánsku, Finsku a Velké Británii, nejlevnější v Rumunsku, Polsku a Bulharsku.

Mléko, sýry a vejce jsou nejdražší na Kypru a v Řecku, nejlevnější v Polsku a v Česku.

Nejdražší oblečení v Dánsku a ve Finsku

Ve statistice je vedle potravin a tabáku srovnány také ceny obuvi a oblečení. Nejvyšší jsou v severských zemích Dánsku a Finsku, nejnižší v Bulharsku, Maďarsku a Česku.

„Indexy cenové úrovně pro určitou zemi jsou vypočítány jako poměr parity kupních sil a průměrného ročního směnného kurzu k euru,” řekla Novinkám Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Parita kupní síly je komplexní ukazatel, do kterého vstupují jak mzdy, tak ceny zboží a komodit v národních měnách, upřesnila.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám