Hlavní obsah

Pošvářová bude radit ministrovi dopravy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Odvolaná ředitelka úseku kontroly kvality na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miloslava Pošvářová se stane externí poradkyní ministra dopravy Antonína Prachaře (ANO). Ještě před svým jmenováním přitom nový ministr s jejím návratem do ŘSD počítal. Pošvářová, která o návrat do ŘSD usilovala, nabídku spolupráce přijala.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Miloslava Pošvářová

Článek

„Chceme dát veřejnosti jasný signál, že budeme spolu (s Pošvářovou) nadále spolupracovat a dělat všechno pro to, abychom současný stav v ŘSD zlepšili,“ sdělil Prachař. Vytvoření zvláštního poradenského postu pro Pošvářovou je podle něj nejlepším způsobem, jak využít odbornosti odvolané ředitelky.

Pošvářová se má ve své nové funkci nadále věnovat reklamaci problémové dálnice D47, kde stát vede spory se společností Eurovia. Rovněž bude připravovat nové směrnice upravující zadávání a řízení staveb.

Pošvářová, která ukončila svůj zaměstnanecký poměr na ŘSD, si podle svých slov nové pozice na ministerstvu považuje. V souvislosti s jejím novým působištěm budou mít procesy, které nastaly, dobrý průběh. „A je lepší, že na ŘSD nebudu zatěžována úkoly běžné agendy,“ dodala.

Prachař dále uvedl, že do konce dubna bude proveden na ŘSD audit a vyhlášena nová výběrová řízení na jednotlivé pozice, do nichž se bude moci přihlásit i Pošvářová.

Mayer šéfem do konce dubna

Důvodem, proč Pošvářová nakonec do ŘSD nenastoupí, ale bude místo toho poradkyní ministra, jsou údajně vztahy odvolané ředitelky a nově pověřeného šéfa ŘSD Jiřího Mayera. Ředitel úseku výstavby Mayer byl totiž jedním z šéfů ŘSD, jehož odvolání požadovala jako podmínku svého návratu. Kromě něj požadovala odchod bývalého generálního ředitele Pavla Kočici a dalších členů vedení organizace.

Na rozdíl od Kočici, ředitele interního auditu Vladimíra Měšťana a šéfa kanceláře generálního ředitele Jiřího Bezrouka, kteří byli začátkem týdne odvoláni, Mayer důvěru nového ministra získal a byl pověřen řízením organizace do konce dubna.

Úřednici odvolal v polovině ledna bývalý generální ředitel Kočica kvůli nedostatečné komunikaci s vedením a zadržování výsledků kontrolních vrtů z D47. Za odvolanou ředitelku se například postavila občanská společnost Vraťte nám stát a někteří poslanci rodící se koalice.

Výroky Pošvářové v médiích naopak kritizovaly odbory v ŘSD. Ohradily se zejména proti slovům poukazujícím na údajnou korupci v rámci organizace a nízkou odbornou úroveň zaměstnanců ŘSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám