Hlavní obsah

Poslední šance požádat o nečekané dědictví po předcích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Desetitisíce lidí mají poslední čtyři dny na to, přihlásit se o zapomenutý pozemek či jinou nemovitost po předcích. Jinak propadnou státu a zvrátit by to mohl jen případný soud, který ale může být nákladný a zdlouhavý.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Konkrétně jde o nemovitosti evidované Úřadem pro zastupování státu ve věcech majetkových, u nichž není znám současný majitel. Na konci roku uplyne desetiletá lhůta daná občanským zákoníkem, během níž se lze přihlásit o nárok.

Už tedy zbývá čas pouze do neděle při elektronickém postupu, přičemž osobně na úřad je možné zajít už jenom ve čtvrtek a v pátek.

Původně se jednalo o 138 629 pozemků a 2138 staveb. „Letos se podařilo vyřešit již více než 10 300 případů nedostatečně identifikovaných vlastníků,“ řekla Novinkám mluvčí úřadu Michaela Tesařová.

Rusku chybí vejce. Putin se omlouvá

Ekonomika

Celkem se za deset let vyřešilo přes 61 tisíc nemovitostí, což znamená, že v desítkách tisíc případů se nikdo nepřihlásil.

Seznam je k dispozici na www.uzsvm.cz nebo na stránkách Ceskazeme.cz, kde lze vyhledávat přes jména rodičů a prarodičů či podle názvu obce.

Právě zde našla rodinný pozemek i Petra Lenz z Berouna. „Zadali jsme jméno tatínka a našli jsme pozemek po prapradědečkovi v Rovensku v Olomouckém kraji,“ sdělila Novinkám.

Musela pak doložit dědickou linii a zahájit dodatečné dědické řízení. Předložila tudíž úřadům rodný list svého otce. „Pak jsme potřebovali ještě rodný list jeho otce, kde byli zase uvedeni jeho rodiče,“ vylíčila Lenz.

Podle ní v tom byly velmi nápomocné příslušné matriky, takže se až k prapradědečkovi dobrala. „Trvalo to asi čtrnáct dnů a všechno jsme vyřídili on-line,“ dodala. Nyní čeká na rozhodnutí.

Jak ještě postupovat

Podle advokáta Pavla Strnada z Advokátní kanceláře Polverini Strnad ale mají ještě šanci i ostatní lidé, kteří ještě nemají všechny potřebné doklady. Měli by podat návrh na zápis do katastru nemovitostí.

„Podáním by mělo dojít k vyjádření zájmu o nemovitost, a tedy k výkonu vlastnického práva a důkazu, že nedošlo k jejímu opuštění,“ poznamenal Strnad.

Pokud úřad neumožní dodat doklady dodatečně, a zápis proto neprovede, je možné postupovat soudní cestou. Úřad pro zastupování státu by ale měl být informován.

„Je potřeba se u něj do konce roku přihlásit s tvrzením, že je daná osoba vlastníkem nemovitosti. Tím bude řízení zahájeno a lhůta by měla být zachována. Podat žádost lze osobně, poštou nebo datovou schránkou, s tím, že stačí její odeslání do konce roku,“ upřesnil advokát Lukáš Hejduk z CMS Česká republika.

Úřad pak žadatele vyzve, aby předložil listiny dokládající jeho vlastnictví katastrálnímu úřadu nebo uplatnil svá vlastnická práva u soudu v občanskoprávním řízení. Příslušné doklady je tak možné doložit i po 31. prosinci.

„U dědiců je potřeba neprodleně podat podnět k dodatečnému projednání dědictví a o zahájení dědického řízení do konce roku informovat místně příslušný katastrální úřad,“ uzavřel Strnad.

Často je majitel nejasný jen kvůli nedostatku v zápise. „Pokud se jedná o žijící vlastníky, mohou se obrátit s platným dokumentem na příslušný katastrální úřad, který doplní chybějící informaci. Například rodné číslo nebo aktuální adresu trvalého bydliště,“ dodala Tesařová.

Špidla: Vláda všem zhoršuje situaci

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám