Hlavní obsah

Poslanci zaručili malým akcionářům ceny za povinně prodané akcie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Minoritní akcionáři firem mají ode dneška povinnost odprodat své podíly majitelům, pokud jim patří více než 90 procent firmy. Aspoň to tak stanovuje novela obchodního zákona. Poslanci sice v pátek podmínky odkupu akcií zmírnili, ale jde spíš jen o symbolický krok. Majitelé dál musejí akcie prodat, ať chtějí nebo ne.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky
Článek

Novela, kterou v pátek poslanci schválili, zaručuje, že menšinový vlastníci nepřijdou o své peníze. Sumu, kterou jim za akcie vlastník více než 90 procent firmy nabídne, musí nově schválit Komise pro cenné papíry (KCP).

Podle stávající úpravy může většinový vlastník teoreticky nabídnout jakoukoliv částku, i hluboko pod skutečnou cenou. Cenu totiž mají určit znalci, které se pro tento úkol vybere sám většinový vlastník. Vlastník majoritního podílu nově navíc bude muset KCP prokázat, že na odkup má peníze.

"Ta cena, za kterou budou ti majoritní akcionáři vykupovat ty minoritní, bude podléhat schválení Komisí pro cenné papíry," řekl zpravodaj předlohy a ekonomický expert ODS Martin Kocourek. Další změnou je to, že výkup bude muset být proveden v penězích a majoritní vlastník bude muset před výkupem prokázat, že peníze složil v bance. "Banka je po usnesení valné hromady vyplatí," řekl Kocourek.

Drobní akcionáři jsou ale stále rozladěni. "Ve svém celku novela těžkou a katastrofickou situaci jen prohlubuje. Je to smrtelná rána českému kapitálovému trhu," řekl předseda Ochranného sdružení malých akcionářů Karel Staněk. Podle něj bude sdružení pokračovat v přípravě podání ústavní stížnosti. Cílem je vrátit normu do výchozího stavu. Staněk tvrdí, že KCP je těžko může znát skutečnou cenu akcií, které se běžně neobchodují.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám