Hlavní obsah

Poslanci vyslyšeli podnikatele a zrušili povinnou knihu jízd

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malým a středním podnikatelům by se mělo v budoucnu ulevit, poslanci totiž ve středu odhlasovali zrušení povinnosti vést knihu jízd. Podnikatelé s nejvýše třemi auty si budou moci odečítat paušálně pět tisíc korun za každý měsíc. Osvobození se nebude vztahovat na velké firmy.

Článek

Podle předkladatele novely zákona o správě daní a poplatků, poslance ODS Zdeňka Proska, má nové opatření hlavně ulevit živnostníkům od administrativy. Pokud by podnikatel nepoužíval vozidlo výhradně k podnikání, pak by si mohl odečíst měsíčně nejvýše čtyři tisíce korun.

"Podnikatelům by tento krok měl podle našich analýz ušetřit v souhrnu téměř miliardu korun. Znovu se tím zjednodušuje administrativa vyžadovaná státem,“ řekl k výsledku hlasování bývalý ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. 

Mluvčí ministerstva Tomáš Bartovský upřesnil úspory na 850 miliónů korun ročně. Připomněl také, že kniha jízd loni obsadila druhé místo v soutěži o absurditu roku.

Úřady budou muset zdůvodňovat dodatečně doměřené daně

Novela bude nově ukládat finančním úřadům, aby zdůvodňovaly svá rozhodnutí v případě dodatečně doměřených daní. Také odvolání poplatníka u dodatečně doměřené daně by mělo mít nově odkladný účinek. Zákon také umožní pokutovat pracovníky finančních úřadu za porušování mlčenlivosti.

Novela nyní zamíří do Senátu. Pokud ten ji schválí, dostane ji k podpisu prezident republiky. Novela má nabýt účinnosti od příštího ledna. Podnikatelé ale budou moci výhody paušálního odpočtu nákladů využít již v daňovém přiznání za letošní rok.

Ve Sněmovně se nachází také návrh zcela nového daňového řádu, který má dosavadní zákon o správě daní a poplatků nahradit. Poslanci by ho měli schvalovat ještě na současné schůzi. Zřejmě přitom navrhnou odložit jeho účinnost až na rok 2011.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám