Hlavní obsah

Poškození věřitelé firem ze zkrachovalé skupiny EMTC založili spolek

Poškození věřitelé firem ze zkrachovalé skupiny EMTC založili spolek s cílem zvrátit vývoj v insolvenčním řízení a dosáhnout uspokojení svých pohledávek. Spolek Koruna bude hájit zájmy stovek drobných věřitelů, kteří investovali peníze do dluhopisů skupiny Tomáše Bárty či jeho projektu on-line výukové aplikace pro děti Lipa Land a ztratili nad insolvenčním řízením jakýkoliv vliv poté, co se stal předsedou věřitelského výboru Petr Bujnoch.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

V tiskové zprávě to ve středu sdělili zástupci spolku. Do insolvenčního řízení se přihlásilo 854 věřitelů, jejichž pohledávky činí téměř 1,8 miliardy korun. Naprostou většinu z nich pak tvoří právě investoři do dluhopisů.

"Situace se doposud vyvíjí výrazně v neprospěch drobných věřitelů, kteří byli doslova odstaveni na druhou kolej. Budu je bránit a usilovat o spravedlivou insolvenci EMTC," uvedl advokát Jan Hrazdira, který stojí v čele spolku. Ten se dlouhodobě specializuje na insolvenční řízení.

Klíčovou roli měl ve sledované insolvenci zkrachovalé loterijní společnosti Sazka, kde zastupoval insolvenčního správce Josefa Cupku. Zastupoval také významné korporátní věřitele a banky v insolvencích společností LESS, PSJ či ČKD Kutná Hora a působil při restrukturalizaci strojírenské firmy Kovosvit MAS. Je expertem v oblasti řešení obchodních sporů a arbitráží.

Češi za covidu nakoupili státní dluhopisy za 15,1 miliardy

Ekonomika

Do spolku může podle tiskové zprávy vstoupit každý věřitel, který přihlásil svou pohledávku do insolvenčních řízení vedených proti Bártovi nebo jedné z firem jeho skupiny. Je otevřen i těm poškozeným věřitelům, kteří kvůli krachu EMTC přišli o podstatnou část svých úspor a nemají již peníze na efektivní obranu svých zájmů a financování právních služeb.

Vstup do spolku je zdarma. Členský příspěvek však bude třeba uhradit, až pokud dojde k alespoň částečnému uspokojení pohledávky. V takovém případě uhradí členové spolku jedno procento z jejího uspokojení.

Pád skupiny EMTC je jednou z největších dluhopisových kauz Česka. EMTC-Czech je obchodní společnost založená Bártou v roce 2003. Do roku 2019 nabízela dluhopisy za účelem financování svých projektů. Jedním z nich byla výuková aplikace pro děti Lipa Land. V září 2020 na její majetek vyhlásil Městský soud v Praze konkurz.

Dalšími členy výboru jsou společnosti Credit One, B19 nebo Mníšek pod Brdy, o kterých však někteří věřitelé tvrdí, že je předseda věřitelského výboru Bujnoch přímo ovládá. Bujnoch má v insolvenčních řízeních skupiny EMTC přihlášeny pohledávky přesahující 700 milionů korun. Jeden z věřitelů však v minulosti na schůzi upozornil na to, že mu Bárta nezákonným způsobem vyplatil milionové sumy, a to v době, kdy se již nacházel v úpadku. Tímto způsobem mohlo podle něho dojít ke krácení práv ostatních věřitelů, mezi něž patří právě stovky dluhopisových investorů. Mimo majetkovou podstatu měly být Bujnochovi vyplaceny prostředky přesahující 150 milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám