Hlavní obsah

Poradny pro finanční nouzi se kvůli prudkému zdražení energií plní lidmi

Prudké zdražení energií, pády jejich dodavatelů a vysoké zálohy u dodavatelů poslední instance (DPI), kteří dočasně převzali jejich klienty, se projevily i v poradnách, jež bezplatně radí domácnostem ve finančních potížích. Nárůst klientů o stovky lidí zaznamenala například Poradna při finanční tísni, která má stálé pobočky ve třech městech a do několika dalších zajíždí.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Nejčastější dotazy jsou na režim DPI, výši záloh a vyúčtování.

„Seniorka paní Irena platila předcházejícímu dodavateli elektřiny zálohy 1500 korun měsíčně. Ten ale zkrachoval a přestal dodávat. Vyúčtování DPI přišlo ke konci roku ve výši 5800 korun,“ popsal příběh jedné z klientek ředitel organizace David Šmejkal.

Obvykle pomáháme nejchudším, ale teď se na nás obracejí lidé, kteří nás dříve nepotřebovali
Kateřina Dosoudilová, Člověk v tísni

Paní Irena vyúčtování částečně splatila díky pomoci dětí a na zbytek si domluvila splátkový kalendář s dodavatelem.

„Také si zařídila novou smlouvu přes internet, s čímž jí také pomohly děti. Její stávající zálohy činí 1900 korun měsíčně,“ dodal Šmejkal. Žena ještě očekává, že dostane vráceno část toho, co zaplatila na zálohách původnímu dodavateli.

Faktury ještě přijdou

Nárůst ve stovkách lidí hledajících pomoc zaznamenala i Asociace občanských poraden (AOP). „Nejčastěji byli vystresováni z nastalé situace a báli se přejít k jakémukoliv dodavateli energie. Měli obavy, že budou krachovat také další poskytovatelé energií,“ uvedl předseda asociace Hynek Kalvoda.

Lidem postiženým energetickou krizí se zvýší příspěvek na bydlení, schválila vláda

Ekonomika

„Obvykle pomáháme nejchudším, ale teď se na nás obracejí lidé, kteří nás dříve nepotřebovali,“ konstatovala pro Právo i Kateřina Dosoudilová, vedoucí sociálních služeb Člověka v tísni.

„Zatím se pohybujeme v řádu desítek, ale vzhledem k růstu cen energií očekáváme velký zájem o pomoc. Lidem teprve začaly přicházet první navýšené zálohy,“ dodala.

Člověk v tísni radí stále častěji těm, kteří dosud platby za energie zvládali, ale už nevědí, kde vzít na úhradu vyšších záloh na energie.

Přitom by mohli dostat finanční podporu státu. Ať už jednorázovou, nebo dlouhodobější. Současná dávka mimořádné okamžité pomoci podle Dosoudilové řeší jen pokrytí nedoplatku z vyúčtování po ukončení režimu DPI. Navíc byla podmíněna odchodem do konce roku 2021.

U DPI jsou stále desetitisíce klientů. Mohou mít problém

Ekonomika

„Někteří dodavatelé také odmítají uzavřít novou smlouvu s těmi, kteří dluží na zálohách v režimu DPI, a je proto nutné, aby byla poskytována dávka mimořádné okamžité pomoci i na zálohy,“ dodala Dosoudilová.

Pomohou i s formuláři

„Možnost požádat o příspěvek není pro většinu lidí srozumitelná a odrazuje je i mnoho dokumentů, které musejí vyplnit. Často slyším o zneužívání těchto dávek, ale doporučuji každému, aby si tím procesem prošel. Pro zneužívání je ten prostor skoro nulový,“ míní Dosoudilová.

S tím, že v poradnách bude brzy nával nových klientů kvůli skokově zvýšeným cenám energií, počítají i Kalvoda se Šmejkalem.

Míl: Babišova vláda mohla růst cen energií zastavit

Domácí

„Pravděpodobně se rozšíří počet žadatelů o dávku mimořádné okamžité pomoci a příspěvku na bydlení od státu,“ řekl Právu Šmejkal.

„Do budoucna se domnívám, že se lidé přijdou informovat ohledně vyúčtování záloh za energie, nebudou mu rozumět. A je možné, že budou krachovat také další poskytovatelé energií,“ dodal Kalvoda.

O jaké podpory lze žádat na úřadu práce
Příspěvek na bydlení
Slouží jako primární pomoc státu lidem, kteří mají kvůli nízkým příjmům potíže s úhradou nákladů na bydlení. Nárok na dávku má domácnost, jestliže 30 procent (v Praze 35 %) jejích příjmů nestačí na zaplacení nájmu a nákladů souvisejících s bydlením.
Příspěvky na bydlení by se měly kvůli zdražení energií pro letošek zvýšit. Na dávku by mohlo dosáhnout také více lidí. Vláda schválila návrh novely, která se zpětnou účinností od ledna zvedá částky pro výpočet podpory.
Tzv. normativní náklady, z nichž se příspěvek na bydlení vypočítává, by se měly jednorázově zvednout podle počtu osob v domácnosti a typu bydlení zhruba o 1100 až 2100 Kč.
Doplatek na bydlení
Doplatek je doplňkem příspěvku na bydlení. Slouží lidem, kteří mají nízké příjmy i s příspěvkem.
Mimořádná okamžitá pomoc
Jednorázová dávka, která může dosáhnout až 57 900 Kč. Vyplácí se, pokud domácnost objektivně nemá dostatek prostředků na pokrytí zvýšených nákladů.

Reklama

Výběr článků

Načítám