Hlavní obsah

Polsko zavedlo milionářskou daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

VARŠAVA

Polští poslanci přes nesouhlas vlády v pátek odhlasovali milionářskou daň. Ti, jejichž příjem přesahuje 600 tisíc zlotých, tedy asi 4,2 miliónu korun, budou platit ze svého příjmu padesátiprocentní daň. Zákon musí ještě podepsat prezident republiky Aleksander Kwaśniewski.

Foto: Jiří Velký
Článek

"Polská ekonomika nepotřebuje zavedení padesátiprocentní daňové sazby a nepřinese to státu velké příjmy. Byl jsem proti tomu. Když už však Sejm zavedení nové daňové sazby schválil, tak mě přinejmenším uklidňuje, že se to netýká velkého množství lidí," řekl novinářům polský ministr hospodářství Jerzy Hausner.

Daň se dotkne asi čtyř tisíc lidí ze zhruba 39 miliónů obyvatel. Podle údajů ministerstva financí zvýší nová daňová sazba roční příjmy státního rozpočtu o přibližně 240 miliónů zlotých, tedy zhruba o 1,7 miliardy korun.

Také v České republice se hovořilo o zavedení takzvané milionářské daně. Prosazovali ji zejména komunisté a odbory, proti by nebyla ani část sociální demokracie. Ministr financí Bohuslav Sobotka však opakovaně řekl, že ministerstvo financí o zavedení této daně neuvažuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám