Hlavní obsah

Polská ekonomika září v celé Evropě, překvapivě se jí daří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Polská ekonomika vzrostla ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o 1,1 procenta a tempo růstu tak zrychlilo z 0,8 procenta v prvním čtvrtletí. Uvedl to polský statistický úřad. Výsledky výrazně překonaly odhady analytiků dotazovaných agenturou Reuters, kteří očekávali zvýšení hrubého domácího produktu jen o 0,5 procenta.

Foto: Daniel Munoz, Reuters

Článek

Statistika ukázala, že investice v Polsku se ve druhém čtvrtletí meziročně snížily o 2,9 procenta a domácí poptávka o dvě procenta. Soukromá spotřeba se zvýšila o 1,9 procenta.

Evropská komise očekává, že HDP Polska letos klesne o 1,4 procenta. Vláda však s odhadem nesouhlasí a očekává, že ekonomika vykáže růst nad jedno procento.

Výkon české ekonomiky se v letošním druhém čtvrtletí meziročně snížil o 4,9 procenta. Jedná se o největší čtvrtletní meziroční propad hrubého domácího produktu (HDP) v novodobé historii České republiky. Oproti předchozímu čtvrtletí naopak HDP vzrostl o 0,3 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám