Hlavní obsah

Polovina Čechů bere přes 31 tisíc hrubého, průměrná mzda je ještě o pět tisíc vyšší

• Aktualizováno
Novinky, bož

Přesně polovina pracujících Čechů bere více než 31 202 korun hrubého měsíčně, zatímco druhá polovina bere méně než tuto částku. Právě tolik totiž na konci roku činil medián mezd. Vyplynulo to z dat, jež v pátek zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Průměrná měsíční hrubá mzda se vyšplhala na 36 144 korun, což je o 2 274 Kč více než o rok dříve.

Foto: Martin Havelka, Novinky

Průměrná měsíční hrubá mzda

Článek

Průměrná mzda v posledním čtvrtletí roku stoupla meziročně o 6,7 procenta. Spotřebitelské ceny se však zvýšily o tři procenta, což znamená, že reálný růst mezd činil jen 3,6 procenta.

„Růst mezd v průběhu roku 2019 zpomaloval. Výraznou změnu však přinesl pro odvětví vzdělávání, kde se průměrný plat zvýšil meziročně o 12,5 procenta na 35 323 korun, čímž se dostal nad celkovou průměrnou mzdu,” uvedl ředitel odboru statistiky trhu práce ČSÚ Dalibor Holý.

Ještě v roce 2017 byly výdělky ve školství čtyři procenta pod celkovým průměrem, doplnil Holý.

Lidl zvyšuje nástupní mzdu pokladních, v Praze dostanou skoro 31 tisíc

Ekonomika

Průměrná mzda za celý rok 2019 dosáhla 34 125 korun. To představuje meziroční nárůst 2 257 korun, tedy o 7,1 procenta. Vzhledem k tomu, že spotřebitelské ceny za stejnou dobu vzrostly o 2,8 procenta, reálně se mzda zvýšila o 4,2 procenta.

„Aktuální dlouhodobý růst mezd mírně zpomaluje. Pravděpodobně jsme na konci období takto silného zvyšování platů,” domnívá se ředitelka společnosti Bondster a ekonomka Jana Mücková.

„Pokud bude česká ekonomika dál ochlazovat svůj růst, projeví se to zejména ve vyšší nezaměstnanosti a následné stagnaci mezd,” uzavřela.

Reklama

Související články

Cizinci si mzdy v Česku chválí

Cizinci si v Česku vydělávají tolik, že se jim mnohdy o tom v mateřských zemích ani nesní. Ukrajinci, kterých v tuzemsku pracuje z cizinců nejvíce, mají doma...

Výběr článků

Načítám