Hlavní obsah

Politici chtějí, aby se na odškodnění podílela Nova

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr financí Bohuslav Sobotka vyzval ředitele TV Nova Vladimíra Železného k jednání o způsobu, kterým by se Nova mohla podílet na úhradě případných nákladů České republiky vzešlých z výsledků arbitrážního řízení. Také premiér Vladimír Špidla se domnívá, že Nova by se měla podílet na řešení problémů s odškodněním pro CME.

Foto: Lukáš Szolar

Nový "koberec" na ulici hlavní

Článek

"Věřím, že naše jednání povedou k výsledku, který bude přínosný pro občany České republiky," uvedl ministr Sobotka. Česká republika musí zaplatit přibližně 10 miliard korun společnosti CME za to, že připustila znehodnocení její investice do ČNTS.

Ministerstvo financí podle Evy Novákové z tiskového oddělení MF předloží vládě ve středu zpracované varianty dalšího postupu a úhrady dluhu vůči CME, napsala ČTK.

Na svých internetových stránkách CME zveřejnila jednoduchý program, který ukazuje aktuální výšku dluhu. V 16:45 dluh činil 10, 379 332 432,17 miliardy korun.

Špidla: Nova by se na odškodnění měla podílet

Jde o právní analýzy možného postupu i o hledání zdrojů na zaplacení dluhu. Podle analytiků by stát mohl peníze získat vydáním emise státních dluhopisů. Zdrojem financí by také mohly být prostředky z privatizace. CME nabídla České republice, že s vymáháním dluhu počká až do doby, kdy skončí soudní řízení ve Stockholmu. V jeho rámci ČR napadla průběh arbitráže. Do té doby však denně částka, kterou země dluží, narůstá o úroky, tedy asi o dva miliony korun.

Podle informací ČTK stát uvažuje o uložení dlužné částky na určený účet. Úroky, které by na tomto účtu naskakovaly jako výnosy z vkladu, by pak měly pokrýt částku, o kterou narůstá dluh vůči CME. Peníze má údajně Česká republika již k dispozici.

 "Na začátku tohoto problému stála akce pana (Vladimíra) Železného. Takže považoval bych za přirozené, kdyby se Nova nějakým způsobem podílela," prohlásil v úterý premiér.

KDU-ČSL: peníze může stát získat zvláštní daní

Peníze na odškodnění CME by stát mohl získat časově omezeným vypsáním zvláštní daně. Prohlásil to po jednání poslaneckého klubu KDU-ČSL jeho předseda Jaromír Talíř. Lidovci budou podle něj takové řešení prosazovat.

Z Talířova vyjádření vyplynulo, že nejprve bude nutné kvůli odškodnění vypsat dluhopisy, což znamená zadlužení státu. Na úhradu této částky by pak sloužila uvedená krátkodobá daň. "Zdá se nám, že bude nutné vypsat dluhopisový program, ale bavili jsme se o jeho uhrazení s tím, že bychom preferovali nějakou speciální daň ..., ze které by se uhradily ty dluhopisy," uvedl.

Zvýší DPH?

Talíř řekl, že poslanci v klubu diskutovali třeba o možnosti zvýšit "na rok, na rok a půl" sazbu daně z přidané hodnoty z pěti na sedm procent. Zvýšení by trvalo tak dlouho, dokud se státu nevrátí peníze získané z příslušných dluhopisů.

Předseda lidoveckých poslanců uvedl, že takové řešení by ukázalo, že odškodnění pro CME se občanů dotýká, "že to všichni musíme zaplatit". Lidovci se podle něj dnes opět shodli na tom, že vinu za prohranou arbitráž nesou nejméně ti členové rady pro vysílání, kteří v ní působili v roce 1999. Přítomní poslanci KDU-ČSL dnes podle Talíře podpořili návrh na odvolání radních. Členové rady ale tvrdí, že ve sporu kolem televize Nova se chovali tak, jak jim to umožňovaly platné zákony.

Výběr článků

Načítám