Hlavní obsah

Pokles cen u zemědělců vytváří prostor pro zlevnění potravin, míní analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokračující pokles cen v zemědělské výrobě podle analytiků vytváří prostor pro zlevňování potravin na pultech obchodů. Podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) byly loni v prosinci ceny v zemědělství meziročně o 19 procent nižší, klesly osmý měsíc v řadě. Potravinářská pšenice po celý loňský rok zlevňovala, v prosinci se její cena dostala pod 5000 korun za tunu, v průměru ji zemědělci prodávali za 4899 korun za tunu. Na této úrovni byla cena naposledy zhruba v polovině roku 2021.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Za loňský rok klesly ceny v zemědělské výrobě o šest procent. Obiloviny byly meziročně levnější o pětinu. O téměř 29 procent meziročně zlevnily olejniny. Cena řepky se podle ČSÚ v prosinci přiblížila 10 000 korunám za tunu. Počátkem loňského roku to bylo o zhruba 5000 korun více. Průměr za rok 2022 byl přes 17 000 Kč za tunu.

Podle ekonoma BHS Štěpána Křečka klesají nejen ceny zemědělských výrobců, ale i pohonných hmot a energií. Spolu s poklesem sazby DPH na potraviny z 15 na 12 procent to vytváří prostor pro zlevňování potravin v obchodech, uvedl. Hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš poukázal na to, že prosincový meziroční pokles cen v zemědělství byl o zhruba tři procenta vyšší, než byl odhad České národní banky.

O 12,9 procenta klesly v prosinci meziročně ceny v živočišné výrobě. Podle ČSÚ o téměř pětinu zlevnilo mléko, o 18 procent vejce a o 11 procent drůbež. Pokles cen zemědělců podle Bureše byl koncem loňského roku patrný v navazující potravinářské výrobě a nižší dynamice cen potravin.

Ceny zemědělských výrobců loni klesly o šest procent

Ekonomika

„Na druhé straně je patrné, že ceny zemědělců jdou dolů o poznání rychleji než ceny v potravinářském průmyslu, na které pravděpodobně s odstupem času doléhají i další zvýšené náklady,“ doplnil.

Podle hlavního ekonoma České bankovní asociace Jakuba Seidlera vývoj cen zemědělců a výrobců potravin naznačuje další zlevňování potravin v obchodech, které začalo v prosinci. Hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda upozornil na to, že meziroční snížení cen zemědělské produkce je nejvýraznější minimálně od roku 2010. „Potravináři pak zlevňovali rovněž, i když méně výrazně. Potravinářské výrobky, včetně souvisejících služeb a prací, zlevňovaly v prosinci meziročně o 4,1 procenta,“ doplnil.

Kovanda poukázal také na to, že ceny potravin v obchodech v prosinci meziročně klesly jen o 0,3 procenta, tedy spíše neznatelně. „Je patrné, že i přes první zlevnění od června 2021 existuje na straně obchodníků stále prostor ke zlevnění,“ uvedl.

Ve veřejném prostoru přetrvává spor o to, kdo je za vysoké ceny potravin zodpovědný, zda zemědělci, zpracovatelé, nebo obchodníci. Například podle prezidentky Potravinářské komory ČR Dany Večeřové dodavatelé ale nedávají žádný důvod ke zdražování potravin, obchodní řetězce při vyjednáváních s nimi přistoupí na zdražení nejvýše v jednotkách procent a někdy po potravinářích žádají i snížení cen.

Svaz obchodu a cestovního ruchu tvrdí, že za zdražováním je růst cen potravinářů. Prezident svazu Tomáš Prouza koncem loňského roku uvedl, že potraviny i přes snížení DPH letos zdraží. Jako důvod uváděl nárůst cen od dodavatelů či některá opatření z konsolidačního balíčku, jako je například zvýšení daně z příjmů nebo daně z nemovitosti.

Ceny potravin? Hlavně že zase nezdražily. Vláda je se změnou DPH spokojená

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám