Hlavní obsah

Podvodníci stočili tachometr o více než čtvrt miliónu kilometrů

Novinky, tov

Až o 285 tisíc víc najetých kilometrů, než bylo uvedeno v inzerátu, odhalila při prověřování historie ojetých aut společnost Cebia. U pětiny prověřovaných vozů našla záznam o pojistné škodě, i když byly vozy inzerovány jako nehavarované.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Firma provedla analýzu vzorku 10 000 ojetých vozidel, která byla inzerována v loňském roce na hlavních inzertních portálech v ČR a u nichž bylo zveřejněno identifikační číslo vozidla VIN.

Ve vzorku deseti tisíc ojetých aut mělo 37,2 procenta stočené tachometry a 17,8 procenta uvedený mladší rok výroby. Bylo mezi nimi i 28 aut, které evidovala česká či slovenská policie jako odcizené.

„Cebia si průběžně během celého roku 2014 ukládala náhodně vybraná VIN vozidel nabízených na českých inzertních portálech, která pak byla prověřena pomocí systému Autotracer,” uvedl mluvčí Cebie Jan Dryák. Prověrkou prošla auta původem z ČR i dovezená ze zahraničí, napříč značkami, modely a různými roky stáří.

Omlazená auta a další podvody

”Průměrně byla vozidla stočena o 115 tisíc kilometrů a rekord byl zaznamenán u vozu Škoda Octavia, a to o 285 tisíc kilometrů,“ dodal.

Při prověřování historie vozidel společnost dále zjistila, že 20,6 procenta mělo záznam o pojistné škodě či poškození a u 196 vozidel byl záznam o totální škodě. Tyto vozy přitom byly inzerovány jako nehavarované.

Součástí prověřování uvedeného vzorku bylo i zjištění skutečného roku výroby a jeho porovnání s rokem výroby uváděným v inzerci.

„Výsledkem bylo 17,8 procenta omlazených vozidel s průměrným rozdílem oproti skutečnosti o 1,4 roku a s rekordním omlazením o čtyři roky,“ uvedla Cebia.

Přetočení tachometru na prodávaném ojetém voze je trestný čin podvodu, pokud tím prodejce auta způsobí kupujícímu škodu nad pět tisíc korun, rozhodl v létě 2014 Nejvyšší soud.

Reklama

Související témata:

Související články

Prodej ojetin v Česku loni stoupl o desetinu

V Česku se loni prodalo 620 tisíc ojetých osobních aut, což představuje meziroční nárůst o deset procent. Jejich hodnota stoupla z necelých 90 miliard korun na...

Výběr článků

Načítám