Hlavní obsah

Podnikatelé netuší, jaké daně zaplatí po 1. květnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pondělní schůzka podnikatelů s premiérem Vladimírem Špidlou napjatou situaci kolem zákona o DPH nikam neposunula. V případě, že zákon v úterý Sněmovnou neprojde, mají podnikatelé dva požadavky: aby nemuseli platit mimořádnou zálohu na DPH a aby se změnily podmínky pro podnikání.

Foto: Marian Kajzer

Lenka Josefiová

Článek

"Netroufám si odhadovat, jaký bude výsledek," uvedl předseda Hospodářské komory ČR Jaromír Drábek na dotaz, zda věří, že zákon o DPH projde.

Návrh zákona o DPH, jehož schválení zkomplikovalo veto prezidenta Václava Klause, je podle komory špatný a vyžaduje přepracování, ale mnohem horší je nemít v unii žádnou normu. "Základní problém je, že zákon není žádný," řekl na tiskové konferenci komory viceprezident HK ČR Zdeněk Somr.

Podnikatelé tak budou s napětím sledovat, zda v úterý bude schválen nový zákon, nebo bude stále hrozit, že pro obchodování v unií nebudou platit od 1. května u DPH žádná pravidla.

Na pondělí večer je také naplánována schůzka premiéra se zástupci opozice z řad ODS a KSČM. Že by se Špidlovi podařilo opozici přesvědčit k podpoře zákona, je ale velmi nepravděpodobné.

Žádají toleranci

Podnikatelé požádali ministra financí Bohuslava Sobotku, aby jeho úřad, pokud bude zákon o DPH schválen, zpočátku toleroval případné chyby při vystavování daňových dokladů či při vyřizování obchodních vztahů. "Nechceme tím navodit situaci, aby se někdo vyhýbal placení DPH, ale chceme, aby poplatníci nebyli postihování za metodické chyby," vysvětlil Drábek. Sobotka a ministr průmyslu a obchodu Milan Urban byli dalšími účastníky ranní schůzky.

Zástupci podnikatelů se podle Drábka s premiérem shodli, že je třeba zajistit, aby se současná krize v budoucnu neopakovala. Komora míní, že je především nutné projednávat zákony dostatečně včas před účinností, aby se na ně podnikatelé mohli připravit.

Dlouhodobé zlepšování prostředí pro podnikání dle komory dále vyžaduje přehlednější a jednodušší zákony, méně byrokracie, spravedlivý výběr daní, fungující podnikatelský rejstřík, více kompetencí pro podnikatelskou samosprávu a obnovení činnosti Hospodářské rady vlády. Obě strany se shodly, že podnikatelství musí patřit k prioritám a konkrétní opatření se musí provést rychle, dodal Drábek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám