Hlavní obsah

Počet věřitelů EMTC ve Spolku Koruna roste, nárokují si už přes 300 milionů korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do spolku poškozených dluhopisových věřitelů firem zkrachovalé skupiny EMTC podnikatele Tomáše Bárty se přihlásilo už více než 320 věřitelů, kteří již nárokují přes 300 milionů korun. Šance na uspokojení jejich pohledávek významně vzrostla poté, kdy Vrchní soud v Praze v polovině letošního května rozhodl, že Tomáš Bárta má nárok na desetiprocentní podíl firmy Bohemia Energy, který byl dříve oceněn na zhruba jednu miliardu Kč.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

Drobní věřitelé zkrachovalé EMTC založili spolek na ochranu svých zájmů v září 2021 s cílem postupovat společně a zvrátit vývoj v insolvenčním řízení. Ještě v březnu 2022 měl přes 50 členů. K dnešnímu dni se do Spolku Koruna registrovala téměř polovina všech přihlášených dluhopisových investorů a stává se tak jedním z největších hráčů v insolvenci EMTC, uvedl spolek.

„Verdikt Vrchního soudu zvyšuje šanci na to, že se do majetkové podstaty EMTC podaří získat stovky milionů korun z majetku manželů Písaříkových. Budeme bojovat o to, aby byly tyto prostředky použity k uspokojení oprávněných pohledávek stovek podvedených dluhopisových věřitelů, kteří na ně mají jednoznačný nárok,” uvedl advokát Jan Hrazdira z kanceláře HKDW Holasek, který Spolek Koruna zastupuje.

Miliardovou aplikaci zkrachovalé EMTC se podařilo prodat za pouhých 5 milionů

Ekonomika

Do spolku může nadále vstoupit každý věřitel, který přihlásil svoji pohledávku do insolvenčních řízení vedených proti Bártovi nebo jedné z firem jeho skupiny EMTC. Je otevřen i těm poškozeným věřitelům, kteří kvůli krachu EMTC přišli o podstatnou část svých úspor a nemají již peníze na efektivní obranu svých zájmů a financování právních služeb. Vstup do spolku je zdarma. Členský příspěvek však bude třeba uhradit, až pokud dojde k alespoň částečnému uspokojení pohledávky. V takovém případě uhradí členové spolku jedno procento z jejího uspokojení.

Pád skupiny EMTC je jednou z největších dluhopisových kauz Česka. EMTC-Czech je obchodní společnost založená Bártou v roce 2003. Do roku 2019 nabízela dluhopisy za účelem financování svých projektů. Jedním z nich byla výuková aplikace pro děti Lipa Land. V září 2020 na její majetek vyhlásil Městský soud v Praze konkurz. Do insolvenčního řízení se následně přihlásilo 854 věřitelů, jejichž pohledávky činí téměř 1,8 miliardy korun. Naprostou většinu z nich tvoří právě investoři do dluhopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám