Hlavní obsah

Plynové zásobníky v Česku jsou plné

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplněnost plynových zásobníků České republiky dosáhla už bezmála 99 procent. Společnost RWE Gas Storage CZ, která má na našem území největší kapacitu podzemních zásobníků plynu (PZP), už má dokonce kapacitu naplněnou ze 100 procent.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Technologie nad podzemními zásobníky zemního plynu v Hájích u Příbrami.

Článek

Na českém území operují celkem čtyři provozovatelé PZP, kteří mají licenci od Energetického regulačního úřadu. Jsou jimi RWE Gas Storage CZ, MND Energy Storage, Moravia Gas Storage a SPP Storage. V případě posledního jmenovaného se ovšem jedná o uložiště pro potřeby sousedního Slovenska, v kalkulaci naplněnosti zásobníků pro české odběratele tak nelze s tímto zdrojem počítat.

Naprosto stěžejní pro zásoby na zimu jsou zásobníky RWE, kterých je šest z celkových devíti a jejichž celková kapacita činí téměř 29 TWh. S připočtením zásobníků MND a Moravia Storage je pak celková kapacita zásobníků přibližně 36,9 TWh, přičemž roční spotřeba ČR je zhruba 90,5 TWh.

A právě zásobníky RWE už jsou podle dat Gas Infrastructure Europe – Aggregated Gas Storage Inventory (GIE AGSI) v současnosti plné ze 100 procent.

Skutečnost Novinkám potvrdila i mluvčí společnosti Simona Hladíková. „Aktuálně jsou zásobníky RWE Gas Storage CZ naplněny na celkovou kapacitu ve výši 28,9 TWh. Celkovou kapacitu při vtláčení překračovat z provozních důvodů nemůžeme, kapacita se však může v malém rozsahu měnit v závislosti na změnách spalného tepla zemního plynu,“ odpověděla.

Češi se v říjnu drželi zkrátka, spotřeba se meziročně snížila u plynu i elektřiny

Ekonomika

Naplněno z 99 procent

Zásobníky MND hlásily k 6. listopadu naplněnost 97,73 procenta, zásoby v uložištích Moravia Gas Storage pak činily 91,57 procenta. V celkovém součtu i se stoprocentními zásobami RWE lze tak vypočítat, že české zásobníky jsou naplněné z necelých 99 procent. To je více než průměr Evropské unie, který je podle pátečních dat agentury Reuters 95,3 procenta.

Kromě v podstatě již plných zásobníků je podstatná pro probíhající zimní sezonu také skutečnost, že spotřeba plynu v Česku je zatím v meziročních srovnáních nízká. Jen minulý měsíc byla nižší o více než čtvrtinu oproti loňskému říjnu, ukázala nedávná data společnosti Amper Meteo. Hlavním důvodem dosavadních úspor plynu je příznivé počasí. Říjen byl nejteplejší za posledních pět let.

V zimním období se v ČR obvykle spotřebuje kolem 40 milionů metrů krychlových denně (v případě tuhé zimy to ale může být i 50 milionů), což odpovídá 0,42 TWh. V takovém případě by plné kapacity uložišť vystačily českým odběratelům na téměř tři měsíce.

Reklama

Související témata:
RWE Gas Storage

Výběr článků

Načítám