Hlavní obsah

Plyn z LNG terminálu v Nizozemsku prodlouží spotřebu v ČR až o dva měsíce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plyn z terminálu na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Nizozemsku, který vznikne v průběhu letošního září, prodlouží spotřebu plynu v České republice o jeden a půl až dva měsíce. Na úterním brífinku to oznámil ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (za STAN).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr průmyslu Jozef Síkela (za STAN).

Článek

„Česká republika je jednou z nejzávislejších zemí na Rusku. Diktátor (Vladimir) Putin o této slabině ví a chce ji maximálně využívat,“ řekl v úterý Síkela.

„Máme šanci se energetické závislosti na Rusku zbavit. Ve spolupráci s ČEZ se podařilo pro Českou republiku zajistit kapacitu terminálu LNG. Ten ještě letos v průběhu měsíce září vznikne u nizozemského pobřeží,“ oznámil ministr.

Konkrétně zajistila energetická společnost ČEZ přepravní trasy až pro tři miliardy metrů krychlových plynu.

Plyn nebude, je to v rukou vyšší moci, napsal Gazprom německým společnostem

Ekonomika

„To je třetinová spotřeba naší země, kterou jsme původně přiváželi z Ruska,“ oznámil ministr.

Tento plyn pak podle Síkely prodlouží spotřebu plynu v ČR o jeden a půl až dva měsíce. Zásobníky plynu v ČR jsou nyní plné zhruba ze 77 procent, plyn v nich by pokryl spotřebu zhruba do ledna. S využitím plynu z LNG terminálu by tak ČR vydržela zřejmě až do března.

Pronájem kapacity v terminálu na zkapalněný zemní plyn v Nizozemsku bude stát vyšší desítky milionů eur ročně. Uvedl to v úterý generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.

Reklama

Výběr článků

Načítám