Hlavní obsah

Plyn pro domácnosti opět zdraží pro zákazníky RWE a E.ON

Novinky, toh
Aktualizováno

Energetická skupina RWE Transgas zdraží domácnostem od července zemní plyn. Kvůli slabé koruně a drahé ropě podraží plyn v průměru o 4,9 procenta. Firma o tom informovala v pondělí. Zdražení naplánovala i společnost E.ON, která zvýší ceny v průměru o šest procent. Pražská plynárenská zatím zdražovat nebude.

Foto: Archiv , Právo

Článek

„Do cen zemního plynu pro třetí čtvrtletí letošního roku se negativně promítá výrazné oslabení kurzu české koruny vůči americkému dolaru. Koruna je v současné době s hodnotou přes 20 korun nejslabší za posledních patnáct měsíců,“ vysvětlil důvody zvýšení ceny zemního plynu obchodní ředitel a člen představenstva RWE Transgas Tomáš Varcop.

Dodal, že navíc na jaře výrazně zdražovala ropa. Barel černého zlata se obchodoval na dvacetiměsíčních maximech při ceně kolem 80 dolarů za barel.

Firma spočetla, že měsíční náklady vzrostou rodinám, které využívají zemní plyn na vaření, ohřev vody a vytápění, o 100 korun. Domácnostem, které zemní plyn používají pouze k vaření, stoupnou měsíční náklady přibližně o čtyři koruny.

RWE plyn zdražila již od dubna a to o tři procenta. Předtím déle než rok plyn zlevňoval.

Ceny naopak nehodlá zatím zvyšovat domácnostem Pražská plynárenská, která v prohlášení oznámila, že do červnové fakturace bude naopak zhodnocovat přeplatky z vyúčtování spotřeby plynu za dané fakturační období o více než 1%.

Reklama

Související články

Plyn od ledna opět zlevní, ale jen nepatrně

Domácnostem zlevní od Nového roku plyn, ale peněženky rodinných rozpočtů to takřka nepoznají. RWE sníží ceny v průměru jen o 0,6 procenta. Firma to uvedla...

Plyn od dubna zdraží o tři procenta

Energetická společnost RWE Transgas zdraží na jaře domácnostem plyn. Od prvního dubna se zvýší ceny pro domácnosti o 2,9 procenta. Firma to uvedla v pátek...

Výběr článků

Načítám