Hlavní obsah

Plyn od ledna nepodraží, potěšil domácnosti RWE Transgas

Novinky, toh

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Společnost RWE Transgas, která je dominantním prodejcem zemního plynu v České republice, nebude od ledna příštího roku zdražovat plyn pro domácnosti. Ceny tak zůstanou na současné úrovni. V pátek o tom informovala společnost.

Článek

"Pozitivní efekt poklesu cen ropy na světových trzích ještě nepřevážil negativní vliv oslabování koruny vůči amerického dolaru a nárůst regulovaných složek ceny zemního plynu. I přes tuto skutečnost jsme se rozhodli stabilizovat konečné ceny zemního plynu již pro první kvartál příštího roku,“ řekl předseda představenstva RWE Transgas Martin Herrmann.

Společnost dodala, že pokles cen od začátku roku byl nereálný, zejména kvůli drahé ropě v letních měsících. Zda bude plyn v průběhu roku zlevňovat, zatím není jisté. "Odhad dalšího vývoje je nyní problematický zejména kvůli oslabování kurzu koruny,“ vysvětlil Tomáš Varcop z představenstva společnosti.

Počátkem týdne zveřejnila své ceny i společnost E.ON, která zásobuje zákazníky především na jihu Čech. Stejně jako RWE nechá ceny na současné úrovni.

Ceny plynu se naposledy měnily na začátku října. RWE Transgas podražil v průměru o 10,4 procenta, konkurenční E.ON o pět procent.

Dominantní dodavatel na tuzemském trhu RWE Transgas zvyšování cen tehdy odůvodnil nepříznivým vývojem na světových trzích, zejména pak rekordní ceny ropy, které v létě přesáhly 147 dolarů za barel. Nyní se ceny ropy naopak pohybují na historických minimech.

Plyn nepodraží, elektřina ano

I přes stejné ceny plynu, budou mít domácnosti od příštího roku hlouběji do peněženek. Elektřina totiž opět výrazně podraží. V pondělí oznámil Energetický regulační úřad, že ČEZ zvedne ceny o 9,9 procenta, konkurenční E.ON dokonce o 16,4 procenta.

Reklama

Související témata:

Související články

Plyn je ode dneška dražší o 10 procent

Ceny plynu pro domácnosti v České republice ode dneška vzrostou většině domácností v průměru o 10,4 procenta. Lidé tak ročně za plyn zaplatí až o tisíce korun...

Výběr článků

Načítám