Hlavní obsah

Češi měli loni nejnižší spotřebu plynu od roku 1992. Drtivá většina tekla přes Německo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drtivá většina plynu, který do ČR loni přitekl, mířila přes Německo. Podle dat Energetického regulačního úřadu (ERÚ) to bylo 92 procent dodávek. Celková spotřeba plynu dosáhla 6,76 miliardy metrů krychlových, což bylo meziročně o 10,4 procenta méně a nejméně od roku 1992.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vedle dovozu přes Německo mířil do ČR rovněž plyn ze Slovenska (osm procent). Jak ERÚ připomněl, tyto dodávky se koncentrovaly především do posledního čtvrtletí, kdy Česká republika již měla naplněné zásobníky.

Tuzemskou plynárenskou soustavou loni proteklo 7,83 miliardy metrů krychlových plynu, což představuje meziročně pokles o více než 71 procent. Vývoz se snížil o 94 procent na 1,02 miliardy metrů krychlových.

„V posledním loňském čtvrtletí byla spotřeba plynu vůbec nejnižší za celé desetiletí. Celoroční spotřeba pak klesla na hodnotu, která je nejnižší za dobu delší než tři dekády,“ uvedl předseda rady ERÚ Stanislav Trávníček.

Spotřeba plynu setrvale klesá od třetího čtvrtletí roku 2021 u všech skupin odběratelů.

Ukrajina financuje válku proti sobě. Nakupuje ruské LPG

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám