Hlavní obsah

PKN Orlen vykázala rekordní propad o 34,5 miliardy korun, ve ztrátě je i Unipetrol

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Největší polská ropná společnost PKN Orlen, která je majitelem českého Unipetrolu, prodělala ve druhém čtvrtletí rekordních 5,2 miliardy zlotých (34,5 miliardy Kč). Do ztráty firmu stáhla zejména problémová litevská divize. Ztrátu prohloubil i samotný Unipetrol, a to z loňských 576 miliónů na 2,55 miliardy.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Chemický závod v Záluží u Mostu.

Článek

Analytici podle agentury Reuters předpokládali, že PKN vykáže zisk 353 miliónů zlotých po ztrátě 207 miliónů před rokem.

Čtvrtletní výsledky zahrnovaly odpisy hodnoty majetku v celkovém objemu kolem pěti miliard zlotých, z toho 4,2 miliardy zlotých připadalo na ztrátovou litevskou divizi Orlen Lietuva. Firma uvedla, že je připravena tuto divizi dočasně uzavřít, pokud se zhorší makroekonomické podmínky.

Unipetrol, který je součástí polské skupiny od roku 2005, kontroluje Českou rafinérskou a zaměřuje se na zpracování ropy, distribuci pohonných hmot a petrochemickou výrobu. Jeho tržby meziročně stouply o 23,8 procenta na 61,25 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám