Hlavní obsah

Pivo až na výjimky zdraží

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výčepní otočí pípou a přes pult podá půllitr napěněného piva. Dražšího než před pár týdny. Ceny nejoblíbenějšího alkoholického nápoje v Česku rostou a pivaři stále častěji přecházejí k lahvím a plechovkám. Zatímco v roce 2010 byl poměr konzumace půl na půl, teď se v restauracích vypije sotva třetina celkové spotřeby. Trend sílí a hospody ohrožuje.

Foto: Profimedia.cz

Hospody mají oproti popíjení doma výhodu v tom, že je to i společenská záležitost (Ilustrační foto)

Článek

„Přispěla k tomu pandemie covidu, nynější vysoká inflace a zhoršující se ekonomická situace domácností,“ potvrdil Právu výkonný ředitel Českého svazu pivovarů a sladoven Tomáš Slunečko.

V září stál půllitr piva v obchodech průměrně 12,41 koruny, v restauracích 54 korun, uvedl Český statistický úřad. Za růstem cen stojí zvýšené náklady výrobců v podobě mezd, obalů či ušlechtilých kovů potřebných pro pivovarské technologie a také daňová zátěž. „Suroviny jako ječmen či chmel, jejichž ceny mnohdy klesaly, se na nákladech podílejí jen minimálně,“ vysvětlil zemědělský analytik Petr Havel.

Zdražení oznámilo v posledních týdnech hned několik předních pivovarů, další se k němu chystají. Největší hráč na trhu, Plzeňský Prazdroj, zvedl od října cenu většiny produktů téměř o šest procent. „Do všech fází naší výroby zasáhlo zdražení vstupů. Zdražovaly také výčepní technologie, které hospodám poskytujeme. A rostly ceny energií. Přesto jsme zdražili méně, než kolik je inflace,“ popsal obchodní ředitel Roman Trzaskalik.

Od loňska zdražily brambory, chleba, cukr i pivo

Ekonomika

Budějovický Budvar podraží do konce roku o pět až osm procent, čepované pivo o korunu, balené až o dvě. Během října zdražuje také Rodinný pivovar Bernard z Humpolce. U dodávek restauracím zhruba o korunu na jedno pivo. Baleného v obchodech se to týkat nemá. „Důvodem je růst výrobních nákladů, hlavně energií a obalů,“ sdělil mluvčí Radek Tulis.

Existují však výjimky. Pivovar Svijany zvedl ceny na počátku května, od té doby je drží na stejné úrovni. „V nadcházejících měsících zdražovat neplánujeme,“ potvrdil obchodní ředitel Vratislav Žitka.

Vliv rostoucích nákladů

Za pivo si častěji připlatí i lidé, kteří dávají přednost minipivovarům. „V únoru jsme byli nuceni zvýšit cenu o šest procent. Naše speciály stojí od 30 do 90 korun,“ řekl Ladislav Vrtiš, spolumajitel řemeslného Pivovaru Raven. Minipivovary si drží zhruba 2,5 procenta celkové produkce v Česku.

Přestože je podzimní zdražování piva podle analytika Havla obvyklé, rostoucí náklady se do něj letos promítly výrazně. „V mnoha případech za ním vidím přípravu na daňové změny, které přijdou v lednu,“ upozornil expert.

Právě změny, které chystá vláda Petra Fialy (ODS) v úsporném balíčku k ozdravení státních financí, dopadnou na prodej piva v novém roce. DPH na čepované pivo stoupne z deseti na 21 procent, což mnohé restaurace zasáhne.

„V nejbližší době chystáme zvýšení ceny v řádu korun. Stejně tak počítáme se zdražením po Novém roce,“ uvedl provozní manažer Samuel Semjan z pražského Lokálu Dlouhá.

Problém ale budou mít hlavně hospody na venkově, kde je pivo hlavní produkt a lidé mají méně peněz. Podle Havla nelze vyloučit, že mnohé skončí. „Každé navýšení ceny piva má negativní dopad na poptávku. Restaurace ji nemohou dotovat,“ řekl prezident Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek. Při nákupní ceně 30 korun na půllitr a prodejní 50 vydělá restauratér po odečtení nákladů jen v řádu několika korun.

Pivo bude kvůli globálnímu oteplování dražší a horší, tvrdí čeští vědci

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám