Hlavní obsah

Pivní festival Oktoberfest má smůlu, konat se nebude

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční pivní festival Oktoberfest se ani letos v bavorském Mnichově konat nebude. V pondělí to společně oznámili bavorský premiér Markus Söder (CSU) a mnichovský primátor Dieter Reiter (SPD), podle kterých epidemická situace konání neumožní. Bavorský ministerský předseda navíc doporučil zrušit také všechny další festivaly v Bavorsku.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z Oktoberfestu v roce 2018Video: Reuters

 
Článek

„Oktoberfest se nebude konat. Padlo jednomyslné doporučení nepořádat žádné velké festivaly včetně Oktoberfestu,“ řekl Söder. „Je to doporučení, a pokud by se našlo nějaké kreativní řešení, podpoříme ho,“ dodal s tím, že polovičatá řešení ale nechtějí ani pořadatelé.

Foto: Andreas Gebert, Reuters

Starosta Mnichova Dieter Reiter (vlevo) a bavorský předseda vlády Markus pijí pivo během zahájení 186. ročníku Oktoberfestu v Mnichově.

To, že se festival nebude konat ani letos, tušili milovníci piva a bavorské lidové kultury už na konci dubna. Přesto je řada hostinských a provozovatelů festivalových stánků z rozhodnutí zklamaná, uvedl server listu Süddeutsche Zeitung. V důsledku dlouhotrvající koronavirové krize se totiž mnozí obávají o svoji existenci.

Milovníci piva druhý rok ostrouhají. Oktoberfest nejspíš zase nebude

Muži

V jaké formě budou moci lidé místo tradičního Oktoberfestu slavit, Reiter prozatím neví. Loni místo zrušeného festivalu uspořádaly náhradní program mnichovské hostince. Zda tomu bude podobně také letos, není ještě jasné. Reiter nicméně doufá, že bude možné uspořádat menší kulturní akce s občerstvením. Söder dodal, že Oktoberfest se v příštích letech určitě opět vrátí.

V roce 2018 festival vygeneroval celkový obrat 1,2 miliardy eur (30,96 miliardy korun) včetně ubytování. Akci tehdy navštívilo 6,3 milionu lidí.

Oktoberfest se koná v Mnichově na přelomu září a října a jeho kořeny sahají až do roku 1810, kdy se oslava uskutečnila poprvé u příležitosti svatby Ludvíka Bavorského s Terezou Sasko-Hildeburskou.

Reklama

Související témata:

Související články

Oktoberfest letos kvůli koronaviru nebude

Největší pivní festival na světě Oktoberfest se letos kvůli koronaviru nebude konat. Na tiskové konferenci to v úterý v Mnichově oznámili bavorský premiér...

Výběr článků

Načítám