Hlavní obsah

Pětkrát větší než Paříž. Největší elektrárna na světě roste v indické poušti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poušti státu Gudžarát v západní Indii roste největší elektrárna na světě. Složením ze solárních panelů a větrných turbín má být pětkrát větší než Paříž a bude viditelná až z vesmíru. Vyrobí tolik elektřiny, že by to stačilo pro napájení celého Švýcarska. Stojí za ní synovec Gautamy Adaniho, druhého nejbohatšího muže Asie a vlastníka Adani Group, konglomerátu, jehož byznys stojí na uhlí.

Foto: Amit Dave, Reuters

Pracovníci instalují solární panely na západě Indie, kde vyroste největší elektrárna na světě.

Článek

Sagar Adani je výkonným ředitelem společnosti Adani Green Energy Limited (AGEL), která je v Adani Group divizí pro čistou energii. Projekt této společnosti, který je kombinací solární a větrné elektrárny, se bude rozprostírat na ploše 518 kilometrů čtverečních a vyjde na 20 miliard dolarů (bezmála 470 miliard Kč), informoval server americké televizní stanice CNN.

Elektrárna s názvem Khavda Renewable Energy Park má být dokončena do pěti let. Půjde o největší park z obnovitelných zdrojů energie (OZE) na světě, který bude vyrábět dostatek čisté elektřiny pro 16 milionů indických domácností.

Hlavní byznys Adani Group stojí na podnikání s uhlím, tedy nečistém zdroji energie. To chce ale konglomerát změnit a do energetické transformace s důrazem na OZE plánuje v nadcházející dekádě investovat 100 miliard dolarů.

Foto: Amit Dave, Reuters

Kromě solárních panelů budou součástí rozsáhlého energetického parku také větrníky.

Foto: Amit Dave, Reuters

Projekt vyjde na téměř půl bilionu korun.

To jde ruku v ruce s ambiciózním plánem Indie, kde je 70 procent elektřiny vyrobeno právě z uhlí. Nejlidnatější země světa si dala za cíl, že obnovitelné zdroje pokryjí do konce tohoto desetiletí až polovinu jejich energetických potřeb.

Vláda si stanovila cíl postavit do roku 2030 výrobní kapacitu 500 gigawattů (GW) z nefosilních paliv. Jen AGEL, největší společnost zabývající se OZE v Indii, plánuje zajistit alespoň devět procent této kapacity, přičemž téměř 30 GW bude pocházet právě z energetického parku Khavda v Gudžarátu.

Foto: Amit Dave, Reuters

Dělníci u transformátorové stanice.

V Česku byl loni zprovozněn rekordní počet solárních zdrojů. I tak zaostáváme

Ekonomika

Výběr článků

Načítám