Hlavní obsah

PepsiCo skončila s výrobou nápojů v Rusku. Měsíce potom, co to oznámila

Americký výrobce slazených nápojů PepsiCo zastavil v Rusku výrobu svých nápojů Pepsi, Mirinda, 7UP a Mountain Dew. Společnost však tak učinila až téměř půl roku poté, co oznámila, že v Rusku kvůli jeho vojenské invazi na Ukrajinu pozastaví svůj prodej a výrobu. Zjistila to agentura Reuters.

Foto: Alexander Marrow, Reuters

Plechovka Pepsi v Rusku, na níž je ukázán datum výroby nápoje.

Článek

Oznámení PepsiCo o zastavení výroby zmíněných nápojů přišlo potom, co redaktoři agentury Reuters upozornili na to, že v desítkách supermarketů nejen v Moskvě, ale i dalších městech se dál prodávají plechovky a láhve Pepsi, na nichž jsou vytištěná červencová a srpnová data výroby v ruských továrnách.

„Všechny koncentráty pro nápoje byly v Rusku vyčerpány a výroba skončila,“ sdělil Reuters mluvčí PepsiCo 8. září.

Společnost přitom už začátkem března oznámila, že v Rusku pozastavuje výrobu, prodej, propagační aktivity a reklamu, upozornila Reuters s tím, že mluvčí k tomu uvedl, že současné oznámení je „v souladu s oznámením, které jsme učinili v březnu 2022“.

Věc ale odmítl dál komentovat, když byl dotázán ohledně pokračujícího prodeje Pepsi nápojů. Přitom jeden z provozovatelů tělocvičny v Moskvě agentuře potvrdil, že poslední objednávku u Pepsi zadal ještě v polovině srpna.

Ruské obchody jsou stále plné evropského piva. K mání je i Kozel nebo Krušovice

Evropa

V loňském roce bylo Rusko po Spojených státech a Mexiku pro PepsiCo třetím největším trhem.

Není to první případ, kdy západní firma i přes oznámení o stažení se z ruského trhu v tamní výrobě a prodeji svých produktů dál pokračovala. Týká se to například pivovarů.

Koncem července Reuters informovala o tom, že v moskevských supermarketech jsou stále plné regály zahraničních piv, a to i přesto, že valná většina velkých firem z tohoto odvětví už na jaře deklarovala, že se svým působením v zemi končí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám