Hlavní obsah

Peníze z EU poprvé pomohou propuštěným s hledáním práce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Česko vůbec poprvé získá peníze z takzvaného globalizačního fondu EU (EFG). Evropská komise schválila pomoc 460 bývalým zaměstnancům společnosti Unilever ČR z uzavřené továrny v Nelahozevsi na Mělnicku. Suma 323 820 eur (téměř 8 miliónů korun) by měla bývalým zaměstnancům Unileveru pomoci s hledáním nové práce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Poskytnutí peněz musí ještě schválit europoslanci a Rada EU zastupující členské země, ale to už by podle obdobných příkladů z minulosti z jiných zemí neměl být zřejmě problém. Na jednoho pracovníka by poté z fondu připadlo zhruba 704 eur (přes 17 000 korun).

Peníze by měly zamířit zejména na pomoc s hledáním zaměstnání, poradenství, školení, semináře či pomoc a propagaci podnikání. "Nelahozeves je do značné míry závislá na výrobě potravin a více než 25 procent těch, kteří v této oblasti hledají práci, mají pouze základní vzdělání. Bez dodatečné podpory těmto pracovníkům hrozí, že sklouznou do dlouhodobé nezaměstnanosti," uvedl eurokomisař pro zaměstnanost a sociální věci László Andor.

Loni stoupl počet žádostí o pomoc

EFG disponuje ročně maximálně 500 milióny eur a v loňském roce fond zaznamenal výrazný nárůst žádostí. Jeho posláním je pomoci pracovníkům, kteří přišli o zaměstnání kvůli změnám ve struktuře světového obchodu. Použít lze peníze z fondu třeba tehdy, když zkrachuje nějaká velká továrna nebo když je výroba přemístěna ze členské země EU mimo unijní území. Peníze by měly obecně pomoci lidem najít si co nejdříve novou práci.

Unilever ještě nedávno v Česku vyráběl rostlinné tuky a majonézy. Jejich výrobu v továrně s více než 600 zaměstnanci v Nelahozevsi ale loni ukončil. Výrobní závod v Zábřehu na Moravě na Šumpersku firma uzavřela v roce 2006. V Česku tak už firma nevyrábí, pouze prodává výrobky zahraničních poboček koncernu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám