Hlavní obsah

Pendolino přestane jezdit do Bratislavy, není o něj zájem

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vlak Pendolino bude jezdit mezi Prahou a Bratislavou jen do prosince 2009. Dráhy zdůvodnily zrušení Pendolina nedostatečnou vytížeností vlaku. Informuje o tom deník Pravda.

Foto: Milan Vojtek, Právo

Článek

Pendolino opouští Slovensko po třech letech provozu na trase Praha - Bratislava a zpět. "Vlak nebyl obsazený do té míry, jak se očekávalo. Navíc měl vysoké náklady na provoz," uvedl mluvčí Železniční společnosti Slovensko Miloš Čikovský.

České dráhy chtějí soupravu Pendolina využít na jiné trase. Na území České republiky je totiž Pendolino využíváno nadprůměrně. "Zahraniční železnice z Rakouska a Německa nás požádali o přepojení vlaku ze Slovenska na rychlík EuroCity, který jede z Vídně přes Břeclav do Prahy. Pendolino technicky neumožňuje připojení vagónů, proto budou vlaky nahrazeny klasickými vagóny kvality EuroCity," vysvětluje Petr Šťáhlavský z Českých drah další důvod stažení Pendolina ze Slovenska.

Jozef Schmidt tvrdí, že cestující nepocítí odchod Pendolina ze Slovenska. "Pendolino bude nahrazeno rychlíkem EuroCity, který má rovněž klimatizované vagóny a pohodlné sedačky," říká Schmidt.

Jízda z Bratislavy do Prahy se zrušením Pendolina prodlouží o dvacet minut, ale cestující ušetří cenu speciální místenky ve výši sedem eur (asi 180 Kč).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám