Hlavní obsah

Pendolina se příští rok dočkají připojení k internetu

– Praha
Novinky, pit

Pendolina Českých drah (ČD) dostanou v příštím roce bezplatné připojení na WiFi. Uvedl to mluvčí ČD Petr Šťáhlavský s tím, že instalaci, provoz a servis na pětileté období bude mít na starost společnost Simac Technik, a to na základě výběrového řízení. Cena bude činit 20 miliónů korun.

Foto: Milan Vojtek, Právo

SC Pendolino

Článek

„Ve všech sedmi soupravách by měly být práce hotovy do léta 2012," informoval Šťáhlavský s tím, že služba bude bezplatná a bude využívat pokrytí od všech operátorů. Internet na trase mezi Prahou a Ostravou už nabízí ve svých soupravách konkurenční RegioJet.

V současnosti probíhá také podle Šťáhlavského doplnění elektrických zásuvek pro napájení drobné elektroniky ve vozech 2. třídy. „Cestující mají plně funkční elektrické zásuvky již ve čtyřech soupravách čísel 002, 004, 005 a 007. Ve zbývajících třech soupravách jsou již instalovány rozvody a během zimních měsíců bude doplněna technologie jejich napájení,“ doplnil Šťáhlavský.

Internet i do dalších souprav

ČD mají zpracovanou studii instalace WiFi i do dalších vlakových souprav a klasických vozů v rozsahu přibližně 400 osobních vozů především pro dálkovou dopravu. „Časový harmonogram a skutečný rozsah instalace WiFi do dalších souprav však zatím není stanoven a bude se odvíjet od zkušeností a ohlasu cestujících z provozu WiFi ve vlacích SC Pendolino,“ vysvětlil mluvčí.

Pendolina jako hlavní taháky ČD přepravila meziročně za leden až říjen přibližně o 11 procent cestujících více.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám