Hlavní obsah

Paroubek odhadl schodek rozpočtu na 60 mld. Kč

Právo, ada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Konečný návrh státního rozpočtu na příští rok, který se již začal připravovat, by mohl mít schodek 60 miliard korun. V neděli to uvedl premiér Jiří Paroubek. První verzí rozpočtu by se měla vláda zabývat již v pondělí.

Článek

Premiér přiznal, že podle prvního nástřelu činí deficit zhruba 100 miliard, avšak bude úkolem ministra financí přimět resorty k redukci výdajů.

"Je to tak každý rok," uvedl Paroubek v České televizi k předběžným výpočtům. "Já si myslím, že by to mohlo být reálné. Ale berte to s jistou rezervou, přece jenom nejsem ministr financí, který zná mnohem více detailů nežli já," uvedl premiér na otázku, zda považuje za reálný schodek rozpočtu na příští rok kolem 60 miliard korun.

Premiér připomněl tzv. konvergenční program, v němž se země zavázala snižovat deficit státního rozpočtu. "Zatím základní ukazatele plníme s předstihem," poznamenal. Podle tohoto programu by měl být deficit v příštím roce pod 90 mld. korun.

Loni stát hospodařil s deficitem 56,4 miliardy korun a letos by měl schodek činit 74,4 miliardy korun.

Rozpočet by mohl být sestaven v srpnu

O konečné podobě státního rozpočtu by měla rozhodnout nová vláda, která by podle Paroubka mohla být sestavena v srpnu.

"Myslím, že se to dá všechno stihnout ještě v srpnu, je potřeba ale začít jednat," řekl k sestavování vlády. V září musí jít rozpočet do Sněmovny, aby byla šance jej do konce roku schválit a země nemusela hospodařit podle provizoria.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám