Hlavní obsah

Paroubek čeká schodek veřejných financí pod 3% HDP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Premiér Jiří Paroubek ve středu oznámil, že očekává letošní schodek veřejných financí pod třemi procenty hrubého domácího produktu (HDP). Původně se očekávalo, že schodek hospodaření státu bude 4,8 procenta.

Článek

"Mám svůj předpoklad. Myslím, že to bude pod třemi procenty," řekl ministerský předseda na dotaz, zda čeká nižší deficit. "Pokud nedojde k nějaké nepředvídatelné události, ale nevím, co by to mělo být, myslím si, že finance státu skoční velkým úspěchem v tomto roce," řekl ČTK Paroubek.

Hospodaření výrazně pomůže lepší výsledek schodku státního rozpočtu. Schválený schodek je 83,6 miliardy korun, po devíti měsících hospodaření je ale rozpočet v plusu necelých 26 miliard korun. Důvodem je podceněný růst domácí ekonomiky spojený s nečekaně dobrým výběrem daní od podnikatelů.

V rozpočtu ale například zůstávají i peníze, které jsou určené na spolufinancování projektů EU. Protože se ale Česku tyto peníze nedaří čerpat v plné míře, zůstávají nevyužity i prostředky, které mají projekty doplácet.

Schodek veřejných financí je důležitý pro přijetí eura. Podle přístupového programu musí mít země dva roky před přijetím společné měny schodek právě maximálně třem procentům HDP. ČR chce euro přijmout v roce 2010.

Reklama

Výběr článků

Načítám