Hlavní obsah

Pár desítek zákazníků ČEZu stále neví, že je v režimu DPI

Energetické společnosti ČEZ se podařilo dohledat většinu odběratelů v režimu dodavatele poslední instance (DPI), které se nedařilo kontaktovat. Z téměř deseti tisíc jich zbylo asi pět desítek, informovala mluvčí ČEZ Alice Horáková.

Foto: Petr Horník, Právo

Pražské ústředí společnosti ČEZ

Článek

V režimu DPI skončilo u různých dodavatelů na 900 tisíc bývalých klientů Bohemia Energy, následně se přidávali odběratelé od dalších menších dodavatelů.

Původně se informační dopisy firmě vrátily od asi deseti tisíc klientů, zbývajících pět desítek odběratelů se ČEZ pokusí zkontaktovat ještě jiným způsobem, například pochůzkou v jiný den a čas.

Na některých zbývajících adresách však pracovníci ČEZ narazili na plné schránky s velkým množstvím nedoručené pošty, takže se s největší pravděpodobností jedná o místa, kde dlouhodobě nikdo nepobývá.

Lidí v DPI je stále přes 50 tisíc, na přechod zbývají necelé tři měsíce

Ekonomika

ČEZ apeluje, aby lidé zejména u svých starších známých a příbuzných ověřili, zda náhodou do režimu DPI nespadají, případně zda situaci řeší.

Z DPI u ČEZ již odešlo nebo odchází na standardní smlouvu přes 96 procent z původních více než 383 tisíc odběratelů. Stále ale zbývají tisíce domácností, které nepodnikly žádné kroky ke změně.

Pracovníci mají při obchůzce u sebe zaměstnaneckou kartičku s logem ČEZ, na které je i jejich fotografie, celé jméno a osobní číslo. Nenesou žádnou hotovost ani nevybírají žádné přeplatky či nedoplatky a také neuzavírají žádné smlouvy.

Po třech měsících bez placení záloh mohou dodavatelé zákazníky odpojit od energií. Jednají tak v souladu s energetickým zákonem, který opakované neplacení záloh považuje za neoprávněný odběr.

Pasivita se v režimu DPI nevyplatí

Ekonomika

Dodavatelé se tím brání vzniku zbytečně velkých dluhů, které jsou většinou obtížně vymahatelné.

Velkou neplatící skupinou jsou podle společnosti M.B.A. Finance nájemníci a podnájemníci, kteří nejsou v místě přihlášeni a ani netuší, že došlo ke změně poskytovatele energií.

Nový dodavatel je zbytečně obesílá, nebo dokonce fyzicky hledá na trvalé adrese, kde se nezdržují. Důvodem velkého počtu nekontaktních zákazníků jsou podle firmy chyby v evidenci u zkrachovalých dodavatelů.

Skupina Bohemia Energy oznámila loni 13. října ukončení činnosti a dodávek elektřiny i plynu. Jako důvod uvedla extrémní růst cen energií na trzích.

Reklama

Výběr článků

Načítám