Hlavní obsah

Paliva dál značně zdražují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Paliva v Česku dál značně zdražují, nafta dokonce za poslední týden o téměř dvě koruny. Nejprodávanější benzin Natural 95 za uplynulý týden zdražil v průměru o 59 haléřů na 39,24 koruny za litr a nafta o 1,79 koruny na 36,71 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Článek

Paliva postupně zdražují zhruba od konce května. Zdražování nafty výrazně zrychlilo minulý týden, když byla od 1. srpna zvýšena spotřební daň.

Od začátku srpna se spotřební daň z nafty zvedla o 1,50 koruny na litr. Daň se tak vrátila na úroveň platnou do loňského června, kdy vláda prosadila její snížení kvůli tehdejším vysokým cenám, aby hlavně ulevila dopravcům. Od té doby cena nafty stoupá týdně o koruny, zatímco běžně se ceny paliv mění za týden většinou maximálně v řádu desítek haléřů.

Stále levnější než před rokem

Navzdory tomuto prudkému růstu u nafty i předchozímu zvyšování cen benzinu i nafty od května jsou však ceny pohonných hmot v Česku nyní stále výrazně nižší než loni ve stejnou dobu. Podle údajů CCS je teď benzin o 3,14 koruny na litru levnější než před rokem, za naftu motoristé platí dokonce o zhruba sedm korun méně než loni. Ceny loni skokově stoupaly po zahájení útoku ruské armády na Ukrajinu na konci února 2022.

Nejdražší jsou dlouhodobě pohonné hmoty v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 40,35 koruny a nafta 37,83 koruny. Nejlevněji benzin nadále natankují řidiči v Ústeckém kraji, kde je litr v průměru za 38,73 koruny. Nafta je nyní nejlevnější v Jihočeském kraji, kde litr prodávají za 36,29 koruny.

Úřady si posvítí na ceny a marže pumpařů

Domácí
Foto: Novinky

Průměrné ceny pohonných hmot v ČR k 9. srpnu 2023

Reklama

Výběr článků

Načítám