Hlavní obsah

Pohonné hmoty v Česku zlevnily o desítky haléřů

Ceny pohonných hmot v Česku v uplynulém týdnu klesly o desítky haléřů. Benzin Natural 95 zlevnil od minulé středy o 46 haléřů na průměrných 43,88 Kč/l, nafta o 33 haléřů na 46,62 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Navzdory zlevnění jsou ale paliva v ČR stále výrazně dražší než před rokem.

Článek

Před rokem platili motoristé za benzin průměrně o 12,58 koruny méně, za naftu dokonce o 17,06 Kč méně. Podle analytiků lze očekávat další pokles cen.

Ceny benzinu i nafty vystoupaly kolem 10. března na rekordní maxima v důsledku ruského vpádu na Ukrajinu, po kterém výrazně zdražila ropa a zároveň oslabila koruna vůči dolaru. Litr Naturalu 95 stál v průměru víc než 47 korun, průměrná cena dieselu přesáhla 49,50 Kč/l. V dalším období ceny převážně klesaly, k nárůstu se přechodně vrátily v předminulém týdnu.

Vláda schválila snížení spotřební daně na naftu a benzín

Domácí

„Cena ropy Brent propadla na 102 dolarů (asi 2280 Kč) za barel, což je nejnižší úroveň od poloviny března. Zároveň pokračuje pokles velkoobchodních cen. V nejbližších dvou týdnech se ceny na čerpacích stanicích sníží až o jednu korunu na litr. Cenový trend je u ropy pro řidiče příznivý, proto je možné, že zlevnění překoná i 1,5 Kč na litr,” uvedl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

„Na cenovém vývoji je zřetelně vidět uklidnění situace na trhu s palivy. Ke snížení cen ve střednědobém horizontu přispěje snížení spotřebních daní na benzín i diesel. Nicméně až kontrola marží celého dodavatelského řetězce paliv by měla zajistit, že z nižší daně budou mít výhodu motoristé,” uvedl analytik společnosti XTB Jiří Tyleček.

Jančura: Dopravci mají zdražit, ne chodit s nataženou dlaní

Ekonomika

Nejlevnější paliva natankují nyní řidiči v Jihočeském kraji. Litr benzinu stojí u tamních čerpacích stanic v průměru 43,22 Kč, litr nafty 46,09 Kč. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze. V hlavním městě je benzin průměrně za 44,30 Kč/l a diesel za 47,22 Kč/l.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot v ČR k 6. dubnu

Reklama

Výběr článků

Načítám