Hlavní obsah

Ovocnáři jsou spokojení, loňská sklizeň byla vyšší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Českým ovocnářům se v loňském roce dařilo. Sklizeň meziročně vzrostla o osm procent na 149 205 tun z 138 205 tun. Z hlediska dlouhodobých statistik jsou ovšem sklizně podstatně nižší než dříve. Ve srovnání s výsledky před deseti lety jsou aktuální sklizně nižší zhruba o pětinu, tehdy se úrody pohybovaly kolem 190 tisíc tun ročně.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Za slabšími úrodami posledních let jsou nejen časté extrémní výkyvy počasí, ale i stárnutí sadů. „Úrody decimují mrazy, krupobití a deště, ale také pokles nových výsadeb či převod části sadů do výnosově nižší ekologické produkce," uvedl Martin Ludvík, předseda Ovocnářské unie ČR. Průměr sklizní posledních pěti let činí 144 476 tun.

Sklizeň jablek, která jsou hlavním ovocným druhem, činila loni 120 602 tun a v porovnání s posledními pěti lety byla průměrná. Před deseti lety se průměry ročních sklizní jablek pohybovaly kolem 160 tisíc tun.

Dařilo se pěstitelům hrušní

Z jiných ovocných druhů se v loňském roce dařilo pěstitelům hrušní, jimž sklizeň vzrostla o 29 procent na dosud nejvyšších 7437 tun. Nárůst je dán novými výsadbami, které jdou nyní do plné plodnosti.

"Hrušně jsou jedním z mála pozitivních případů českého ovocnářství, staly se po jablkách druhým nejvýznamnějším druhem ovoce v ČR. Jejich potenciál může jít až k 10 tisícům tun ročně," řekl Ludvík.

Celkem je v Česku asi 17 800 hektarů produkčních ovocných sadů. Z toho 9080 hektarů připadá na jabloně. Roční výkon ovocnářství z produkčních sadů se v průměrném roce odhaduje na asi miliardu korun. Včetně sezonních pracovníků dává ovocnářství práci zhruba 5000 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám