Hlavní obsah

Otevřeli první úsek nové silnice I/11 na Olomoucku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) otevřelo ve čtvrtek nový, zhruba čtyřkilometrový úsek silnice I/11 na trase Postřelmov–Chromeč. Stavba je součástí úpravy uceleného tahu v severní oblasti Olomouckého kraje.

Foto: ŘSD ČR, Novinky

Mapka nového úseku silnice I/11.

Článek

Obchvat Chromče, který přišel na téměř 318 milionů korun bez DPH, je kromě svého významu pro místní důležitý též jako součást širšího plánu na zvýšení kapacity silnice I/11 od Postřelmova do Dolní Lipky na hranicích s Polskem. Silnice I/11 je páteřní komunikací mezi západem a východem Česka. Dopravně propojuje Hradec Králové, Šumperk, Opavu, Ostravu, Havířov, Třinec a Mosty u Jablunkova, kde navazuje na slovenskou silniční síť.

„Přeložka silnice I/11 úzce souvisí s dříve otevřeným obchvatem Bludova, stavby na sebe navazují a tvoří spolu jeden celek prospěšný životnímu komfortu i bezpečnosti silničního provozu. Silnice odvede dopravu nejen z Bludova a dalších obcí, ale i ze silnic druhé třídy,“ konstatoval generální ředitel ŘSD Radek Mátl.

Starosta Postřelmova Jiří Pumprla (Nestraníci) očekává, že právě otevřená nová silnice obci stejně jako obchvat Bludova výrazně uleví. „Vedou přes nás hlavní tahy na Hradec Králové a Jeseníky. Před zprovozněním obchvatu Bludova obcí denně projelo okolo 5500 automobilů. Kontrolní měření sice teprve budeme provádět, ale odhaduji, že by provoz u nás mohl být až o třicet procent nižší,“ řekl Novinkám.

Chromeč má ke stavbě výhrady

„Zatížení osobní, ale hlavně nákladní dopravou bylo u nás obrovské. Čekáme, že to teď poleví,“ doufá i starosta Chromče František Brdečka (Občané pro Chromeč).

Ve vztahu ke stavbě nové silnice má ale i výhrady. „V roce 2014 jsme opravili komunikaci, která obcí prochází. V průběhu výstavby nového úseku všichni včetně stavbařů jezdili přes nás. Cesta je zcela zničená. Žijeme v naději, že ji někdo opraví. Když jsme se ale na to dotazovali ŘSD a na olomouckém hejtmanství, odpověď jsme nedostali,“ podotkl.

Bludov na Šumpersku má obchvat

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám