Hlavní obsah

Otevřel se nový úsek D35

Aktualizováno

Ředitelství silnic a dálnic (ŘDS) ve středu otevřelo úsek dálnice D35 Časy–Opatovice na Pardubicku dlouhý skoro 13 kilometrů. Úsek je napojený na dálnici D11. Návaznou třiadvacetikilometrovou část dálnice D11 z Hradce Králové do Jaroměře otevře v pátek.

Otevření nového úseku dálnice D35 mezi Opatovicemi nad Labem a ČasyVideo: Právo

 
Článek

Nově zprovozněná část dálnice je dlouhá 12,6 kilometru. Zahrnuje více než kilometrovou estakádu přes záplavové území Labe.

Kromě mostů jsou její součástí dvě mimoúrovňové křižovatky Rokytno a Časy, na trase jsou i čtyři okružní křižovatky.

Foto: Mapy.cz

Úsek umožní sjet ve směru od Prahy z dálnice D11 do Opatovic a pokračovat dál na Moravu, aniž by řidič museli zajíždět do Hradce Králové nebo do Pardubic.

Další úseky až příští rok

Návazná část dálnice D11, kterou ŘSD otevře v pátek, povede skoro z poloviny po dálničním koridoru mimo přetíženou mezinárodní komunikaci 1/33 z Hradce Králové do Jaroměře. Odtud do dostavby úseku D11 do Trutnova svede dopravu současná silnice.

„Celý čtyřproudový dálniční úsek z Časů do Jaroměře se autům otevře v pátek po druhé hodině odpoledne,“ upřesnila mluvčí ŘSD Nina Ledvinková.

Foto: Právo

Premiér v demisi Andrej Babiš (uprostřed) a další zúčastnění přestříhávají pásku v Časech na dálnici D35.

Další část rychlostního koridoru D35 z Ostrova u Vysokého Mýta do 14,7 kilometru vzdálených Časů, jehož stavba začala v prosinci 2018, plánuje ŘSD zprovoznit v příštím roce.

Dálnice D35 v budoucnu propojí Liberec s Hradcem Králové, Olomoucí a Lipníkem nad Bečvou. Silničáři nyní připravují trasu v úsecích Jičín, Hradec Králové, Olomouc a Lipník nad Bečvou.

Nová D4 se rýsuje, stavba začne zjara

Domácí

„Tato trasa kříží D11, D43, D46, D55 a D1 a s délkou asi 207 km půjde o jednu z nejdelších českých dálnic,“ uvádí ŘSD. Koridor D35 vytvoří alternativní trasu hlavně k přetížené D1 a výrazně uleví obcím a městům podél silnice první třídy 1/35.

Leží v žaludku ekologům

Doposud se podařilo zprovoznit pouze vzájemně oddělené úseky D35 s maximální délkou jednoho sta kilometrů. Nejdelší, šedesátikilometrová část spojuje Mohelnici s Lipníkem nad Bečvou.

Pětatřicítka má po dokončení spolu s návaznými rychlostními silnicemi měřit 260 kilometrů a představovat po 366 kilometrů dlouhé D1 druhý nejdelší dálniční koridor v republice.

Foto: Právo

Nově otevřený úsek v Opatovicích nad Labem

Výstavbu D35 v Pardubickém a Libereckém kraji léta komplikují připomínky měst a obcí k plánované trase. Vést dálniční koridor z Turnova do Jičína středem Českého ráje leží v žaludku ekologům i současné liberecké krajské garnituře.

Letos v říjnu dalo ministerstvo dopravy D35 zelenou desetikilometrovému úseku mezi Hořicemi a Sadovou na Královéhradecku.

Reklama

Výběr článků

Načítám