Hlavní obsah

Osobních bankrotů loni mírně ubylo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi na sebe loni vyhlásili 12 868 osobních bankrotů. To je o tři procenta, tedy o 366 méně než předloni a nejméně od roku 2011. Bankrotem jsou nejvíce ohroženi lidé v Ústeckém kraji, uvedla společnost CRIF – Czech Credit Bureau.

Foto: Profimedia.cz

Roste počet domácností, které žijí od výplaty k výplatě

Článek

„Platební morálka domácností při splácení úvěrů na spotřebu byla loni lepší než v roce předchozím. Objem peněz na bankovních vkladech obyvatel se zvyšoval rychleji než objem jejich bankovních úvěrů,“ řekla analytička CRIF Věra Kameníčková.

Podle ní je ale možné, že letos osobních bankrotů přibude. „Úspory jsou rozděleny značně nerovnoměrně a roste počet domácností, které žijí od výplaty k výplatě, takže nemají žádné úspory na nečekané výdaje,“ podotkla.

Čechům už dva roky klesají reálné příjmy. Ty by při nižší inflaci mohly letos opět růst. S očekávaným poklesem úrokových sazeb se ale patrně i více lidí začne znovu zadlužovat.

V prosinci lidé vyhlásili 880 osobních bankrotů, což je nejméně z celého loňska, a podali 1027 návrhů na něj. Firem loni zbankrotovalo o 40 méně než v roce 2022, celkem 659.

Zadlužení seniorů se zvýšilo, věřitelům splácejí méně

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám