Hlavní obsah

Osmdesát procent z ceny cigaret si ukrojí daně, stát je chce ještě zvýšit

Cena krabičky cigaret se příští rok zvýší o tři až čtyři koruny, v dalších dvou letech o korunu až dvě. Počítá s tím novela zákona o spotřebních daních, kterou ve středu projedná vláda. Důvodem zvyšování spotřební daně je slabší kurz koruny a snaha ministerstva mít jasnější představu o budoucím inkasu této daně.

Foto: David Ryneš, Novinky

Daně tvoří stále větší část ceny cigaret. Údaje jsou uvedené v korunách.

Článek

"Pro zajištění předvídatelnosti daňových příjmů a z důvodu udržení stability tabákového průmyslu se pro roky 2017 a 2018 navrhuje postupné navýšení sazeb u všech tabákových výrobků," uvádí důvodová zpráva k návrhu.

Česko musí splnit směrnici EU, která požaduje spotřební daň 90 eur na 1000 kusů cigaret. Slabší koruna by podle ministerstva bez pohybu daňových sazeb při přepočtu způsobila, že by Česko svůj závazek nedodrželo a zemi by hrozily sankce. Naposledy se spotřební daně u cigaret a tabáku zvýšily loni v prosinci.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Snaha omezit kouření

Pokud návrh projde, bude od ledna 2016 tvořit spotřební daň a DPH 84,56 procenta jejich hodnoty, vyplývá z modelového příkladu, který spočítala poradenská společnosti Deloitte. Počítala v něm s cenou krabičky cigaret 75 korun. Letos tvoří daně 80,56 procenta z této ceny, v roce 2012 to bylo 74,53 procenta.

"Zvyšování nepřímého zdanění, jak DPH, tak spotřební daně, je v EU obecným trendem," řekla Novinkám Veronika Braunová z daňového oddělení Deloitte. U tabákových výrobků zvyšování daní souvisí i se snahou omezovat kouření a následně náklady na léčení kuřáků.

Ministerstvo v návrhu počítá s tím, že pokud kuřáci neomezí spotřebu cigaret, rozpočet touto změnou získá v roce 2016 až 3,3 miliardy korun, v roce 2017 až 1,1 miliardy korun a v roce 2018 až 1,4 miliardy korun.

Anketa

Jsou daně na cigarety v Česku vysoké?
Ano
56,5 %
Ne
43,5 %
Celkem hlasovalo 3647 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám