Hlavní obsah

Ošetřovné mají pobírat i dohodáři a OSVČ

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nárok na dávky za ošetřování člena rodiny by od příštího roku mohli mít i živnostníci a dohodáři s nemocenským pojištěním. Vedle nemocenské by se měly elektronicky začít vyřizovat i mateřská, otcovská a běžné i dlouhodobé ošetřovné. Počítá s tím navrhovaná novela o nemocenském pojištění, kterou v úterý schválila vláda.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Digitalizujeme a elektronizujeme i oblast nemocenských dávek… Agendu odbavíme plně elektronicky. Nastavujeme i to, aby také další skupiny osob, pokud platí adekvátní nemocenské pojistné, měly nárok na dávky. Rozšiřujeme, zlepšujeme ochranu těchto lidí,“ uvedl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Podle novely by ošetřovné od příštího roku měli mít dohodáři, osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) či lidé se zaměstnáním malého rozsahu. Museli by ale platit aspoň předchozí tři měsíce nemocenské odvody.

U živnostníků by stačila i kratší doba, pokud by byli předtím zaměstnaní a do osmi dnů po odchodu z práce by se přihlásili k hrazení odvodů.

Kdy vám může být krácena nemocenská?

Finance

Podle podkladů k zákonu by po zavedení ošetřovného pro OSVČ a dohodáře mohlo přibýt zhruba 2,5 procenta případů. Výdaje by se mohly ročně zvednout asi o 29 milionů korun.

Mateřská a otcovská elektronicky

E-neschopenky u nemocenské se v Česku zavedly od roku 2020. Podle novely by se elektronicky měly začít vyřizovat od příštího roku podobně i ostatní nemocenské dávky, a to mateřská, běžné i dlouhodobé ošetřovné, vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství a otcovská.

Ošetřovné

Je dávka za ošetřování člena rodiny. Náleží člověku, který nemůže docházet do plného pracovního úvazku, protože se stará o nemocného člena rodiny nebo o dítě mladší 10 let. V úplné rodině se rodiče mohou v ošetřování dítěte vystřídat, ovšem pouze jednou.

Pokud lékař rozhodne o mateřské či ošetřovném, pošle potvrzení sociální správě. Podobně by měli postupovat s ošetřovným i hygienici při nařízení karantény či školy a školky při svém uzavření.

Zapojit by se měli také zaměstnavatelé, kteří ohlásí otcovskou či jinou událost svého zaměstnance. OSVČ pak budou sociální správu žádat elektronicky samy přes portál České správy sociálního zabezpečení.

Nárok na ošetřovné mají získat i živnostníci a dohodáři

Finance
Související témata:

Výběr článků

Načítám